Eredményesen zárult az MNB elsõ egyetemi ötletpályázata
2017.04.20
A kiemelt érdeklõdésnek köszönhetõen számos egyedi és új szemléletû pályázati anyag érkezett az MNB „Pénzügyek felsõfokon – Légy kreatív!” címmel meghirdetett egyetemi ötletpályázatára. Az MNB a javaslatok egy részét fogyasztóvédelmi tevékenysége során is fel kívánja használni.

Több száz egyetemista diák érdeklõdését keltette fel a Magyar Nemzet Bank (MNB) és a négy vezetõ hazai közgazdasági egyetem (Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem, valamint a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem) közös fogyasztóvédelmi ötletpályázata. 

Az idén januárban meghirdetett „Pénzügyek felsõfokon – Légy kreatív!” pályázat keretében az egyetemi hallgatóknak a pénzügyi szemléletformálását érintõ témakörökben kellett olyan újszerû, kreatív és megvalósítható javaslatokat kidolgozni, melyekkel a pénzügyi fogyasztók ismeretei költséghatékonyan és széles körben fejleszthetõk. A legtöbb pályázó a felelõs hitelfelvétel és a tudatos bankszámlaválasztás témájában készített javaslatot, de az MNB Értékpapírszámla lekérdezõ alkalmazásával és a befektetési alapokkal kapcsolatosan is több ötletes elképzelés érkezett.

Számos diák a modern telekommunikációs eszközökre kidolgozott online megoldásokat (pl. mobilalkalmazásra fejlesztett befektetési – és hitelkockázati kalkulátor, virtuális középiskolai vetélkedõ) részesítette elõnyben, míg mások rendkívül kidolgozott kommunikációs tervekkel látták megvalósíthatónak a pénzügyi tudatosság erõsítését. Volt olyan pályázat, mely egy interaktív társasjátékot modellezõ pénzügyi fesztivál terveit mutatta be, de olyan is, mely egy televíziós hírmûsorok mintájára megalkotott kommunikációs kampányt állított a középpontba.   

Figyelemre méltó pályamûvek készültek oktatásra és tanfolyamokra fókuszálva, de speciális célcsoportokat megszólító (pl. közfoglalkoztatottaknak szóló országos oktatási kampány) és egyedi kivitelezésû javaslatok (pl. magyar „rap” zenészek által elõadandó pénzügyi témájú dalok) is érkeztek.
A szakmai zsûri minden egyetem öt legjobb pályamûve közül választotta ki és részesítette pénzjutalomban – egyetemenként – az elsõ három helyezettet. Emellett a legjobbnak ítélt pályázók a Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtónyilvános eseményen is bemutathatták javaslatukat. A Budapesti Corvinus Egyetem részérõl Kiss Adrienn és Varga-Sebestyén Benjámin párosa, a Budapesti Gazdasági Egyetemrõl Berkes Edit Bernadett, Tóth Evelin Fruzsina és Hajagos-Tóth Ákos alkotta trió bizonyult a legjobbnak. A Miskolci Egyetem diákjai közül Kiss Barbara egyéni pályázó, a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem részérõl pedig Végh Nikoletta és Bõthe Fruzsina javaslata nyerte el leginkább a zsûri tetszését.

Az MNB a továbbiakban megvizsgálja a legjobb és legötletesebb koncepciók tényleges megvalósíthatóságának lehetõségét, s azt, hogy miként illeszthetõk be a jegybank fogyasztóvédelmi tevékenységébe. Az MNB a kiemelt hallgatói érdeklõdésre és a színvonalas pályamûvekre tekintettel nyitott további felsõoktatási intézmények részvételével is folytatni a kezdeményezést.