Globális támadások: EU-USA összefogásra van szükség
2011.11.04
Brüsszelben gyûltek össze az USA kormányának szakértõi, hogy európai uniós társaikkal közösen megpróbálják szimulálni, miként tudnak együttmûködni támadások esetén a cyber biztonsági hatóságok az Atlanti-óceán két oldalán.

Két hipotetikus forgatókönyvet teszteltek: egy olyan cyber-támadást, melynek célja az EU nemzeti számítógépes biztonsági ügynökségeinek adataihoz való hozzáférés, valamint egy, az EU energiatermelõ berendezéseit felügyelõ, és azokról adatokat gyûjtõ rendszereinek megtámadása.

A SCADA rendszerek látják el az olyan alapvetõen fontos rendszerek felügyeletét és ellenõrzési folyamatait, mint a vízkezelési, és –elosztási rendszerek, az olaj- és gázvezetékek, villamos energia elosztó és átviteli rendszrek, a polgári védelmi sziréna, valamint a nagy kommunikációs rendszerek. Mivel a SCADA berendezések nagy részét amerikai vállalatok biztosítják, az EU szükségét érezte az amerikai partnerekkel történõ közös koordináció megteremtésének.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelõs alelnöke azt mondta: „a közelmúltbeli jelentõs mértékû cyber támadások felhívták a figyelmet arra, hogy a globális fenyegetésekkel szemben globális fellépésre van szükség.”

Az elmúlt hónapokban többek között támadás érte a Sony Playstationt, az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerét, az Európai Bizottságot és az Európai Külügyi Szolgálatot is.

A Cyber Atlantic 2011 névre keresztelt projekt az EU-USA cyber-biztonsági és cyber-bûnözés ellen létrehozott munkacsoportjából nõtte ki magát, amely 2010 novemberében jött létre azzal a céllal, hogy bális hálózatokat érintõ új veszélyeket kezelje, melyektõl a szabad társadalmak biztonsága és jóléte függ. A projekt elsõ eredményeit a munkacsoport jelentése foglalja majd össze, melyet egy még idén megrendezésre kerülõ EU-USA csúcstalálkozón mutatnak be.