Három tényező tartja stabilan a nem-élet viszonbiztosítók kilátásait
2023.04.14

A pozitív árazási dinamika vezeti azon okok listáját, amelyek miatt az AM Best hitelminősítő intézet továbbra is pozitívan ítéli meg a nem-élet viszontbiztosítási ágazat globális kilátásait.

Az AM Best közzétette a globális nem-élet viszontbiztosítás kilátásairól szóló jelentését, amelyben fenntartja a piac stabilnak ítélt kilátásait. A hitelminősítő szerint ezt elsősorban három tényező indokolta.

Először is, a piac továbbra is profitál a pozitív árképzési lendületből és a fokozott piaci fegyelem folytatódik, beleértve a szigorúbb viszontbiztosítási feltételeket.

Másodszor, sok viszontbiztosító a javuló tarifák ellenére jelentősen csökkentette vagyoni katasztrófa viszontbiztosítási kitettségét, és tovább diverzifikálta üzletágait.

Az AM Best szerint ez az átrendeződés csökkenti a működési eredmények volatilitását.

Harmadszor, a viszontbiztosítási kapacitás iránti vevői kereslet továbbra is növekszik, állapította meg az AM Best.

A hitelminősítő hozzátette, hogy a biztosítótársaságok "úgy tűnik, hogy általánosságban elfogadták a viszontbiztosítási árazás és struktúrák új normáit".

Az AM Best számos ellensúlyozó tényezőt is felsorolt, amelyek csökkenthetik az általános stabilitást.

A fokozott természeti katasztrófa-aktivitás továbbra is próbára teszi a befektetők kockázattűrő képességét - mondta a hitelminősítő ügynökség. Ezt tetézik a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok.

Ezenkívül a tőkebefektetők óvatosak, és eddig nem érkezett jelentős új tőke, a javuló árképzési tendenciák és a szigorúbb feltételek ellenére sem.

Hasonló korlátok tapasztalhatók a biztosításhoz kötött értékpapírok (ILS) piacán - tette hozzá az AM Best.

Végül az inflációs nyomás és a recesszió kockázata hosszú távon kihívást jelent a nyereségességi célok elérésében.