A félelmek listáját a családért való aggódás vezeti
2017.04.25
Az emberek 75%-a aggódik valamilyen váratlan esemény miatt, ugyanakkor nincsenek kellõ ismereteik azokról a pénzügyi termékekrõl, amelyek ezekben a nehéz élethelyzetekben segítséget tudnak nyújtani – derült ki a Groupama Biztosító országos kutatásából. A reprezentatív felmérésbõl az is beigazolódott, hogy a 18-59 éves korú lakosság többségének nincsenek, vagy téves ismereteik vannak arról, hogy milyen segítséget várhatnak egy kockázati életbiztosítástól.

A váratlan eseményekre történõ megtakarítás elõkelõ helyen áll a lakossági megtakarítási célok között. Az elõre nem látható problémák megoldására valóban felkészülhetünk nagyobb összegû likvid megtakarítással, erre azonban nincs mindenkinek lehetõsége, ráadásul a likviditás ára a − hosszú távú befektetésekhez képest − jóval mérsékeltebb hozam. A családok számára ezért jelenthetnek jó megoldást a kockázati személybiztosítások, hiszen így nem kell nagyobb összeget tartalékolniuk, ugyanakkor baleset vagy betegség esetén jelentõs összegû pénzügyi segítségre számíthatnak.

A Groupama Biztosító kutatásából kiderül, hogy négybõl három ember tart valamilyen váratlan esemény bekövetkeztétõl. Az emberek többsége nem is magát, hanem szeretteit félti jobban: a megkérdezettek 57%-a attól tart leginkább, hogy közeli családtagja szenved balesetet. A félelmek listáján ezt követik a betegségek: a gyógyíthatatlan, illetve az életvitelt felborító – például munkahelyvesztéssel járó – bajoktól ugyanannyian tartanak (49-49%).   

Annak ellenére, hogy az emberek döntõ többsége aggódik valamilyen váratlan esemény miatt, mindössze 30%-uk rendelkezik kockázati életbiztosítással. Az életkor elõrehaladtával nõ az erre való igény, de az 50-59 évesek körében is mindössze 38% rendelkezik ilyen pénzügyi termékkel. A kockázati életbiztosításokkal kapcsolatban ugyanakkor meglehetõsen kevesen rendelkeznek pontos ismeretekkel: a megkérdezetteknek csupán 43%-a tudta például azt, hogy egy kockázati életbiztosítás a váratlan események, pl. baleset, súlyos betegség vagy halál esetén nyújt szolgáltatást.

A megkérdezettek arról is véleményt nyilvánítottak, hogy szerintük kiknek lenne a legindokoltabb kockázati életbiztosítást kötniük. Az emberek 29%-a szerint a családfenntartóknak, 24%-a szerint a gyermeket nevelõ szülõknek, 20-20% szerint a hosszabb gyógyulás elõtt álló betegeknek és a nagyobb hitelt felvevõknek lenne szükségük biztosítani magukat a váratlan helyzetekre.