A Munich Re után a Zurich is kilép a biztosítási klímavédelmi szövetségből
2023.04.19

A Zürich Insurance Group AG kilép abból a nagy biztosítókból álló szövetségből, melynek tagjai vállalták, hogy elérik a nettó nulla kibocsátást. Ez a második nagy horderejű kilépés a csoportból néhány napon belül – írja a Bloomberg.

A svájci biztosító közleményben közölte, hogy kilép az ENSZ kezdeményezésére létrejött Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) szövetségből, melynek tagjai célul tűzték ki, hogy célja, hogy 2050-re elérjék az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását, összhangban a Párizsi Megállapodás célkitűzéseivel. A lépés azután történt, hogy a Munich Re múlt pénteken közölte, hogy szintén kilép a csoportból. A 2021-ben alapított szövetségnek mintegy 30 tagja van.

A Zurich távozása további kérdéseket vet fel a kibocsátáscsökkentést célzó önkéntes iparági szövetségek működőképességével kapcsolatban. Miközben a legnagyobb pénzügyi ágazati kezdeményezés, a Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) szövetség - amelynek alcsoportjai a biztosítótól a banki szektorig terjednek - növelte a felsővezetők tudatosságát az éghajlatváltozással való foglalkozás szükségességéről, egyes tagok panaszkodtak, hogy a szervezet adminisztratív terhet jelent, és jogi kockázatoknak teheti ki őket.

A Zurich közleményében azt írta, hogy támogatni kívánja ügyfeleit a tiszta energiára való átállásban. "Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek maradunk fenntarthatósági törekvéseink és a nettó nullára való átállás támogatása mellett" - áll a közleményben.

Amikor a cégek csatlakoznak az NZIA-hoz, vállalják, hogy biztosítási és viszontbiztosítási kockázatvállalási portfóliójukat 2050-re nettó nulla kibocsátásra állítják át. Azt is ígérik, hogy egyéni, az éghajlati tudományokkal összhangban lévő köztes kibocsátáscsökkentési célokat tűznek ki, és évente jelentést tesznek az elért eredményekről.

A csoport tagjai közé tartozik az Axa, az Allianz, az Aviva és a Generali.  Az Aviva és a Generali tisztviselői elmondták, hogy vállalataik elkötelezettek a biztosítók szövetsége mellett. A nettó nulla kibocsátás elérése "olyasmi, amit a vállalatok elszigetelten nem tudnak megvalósítani" - mondta az Aviva szóvivője.

Az Allianz szóvivője azt mondta, hogy a német cég "figyelemmel kíséri a fejleményeket", és méltatta az ENSZ által összehívott szövetségeket, mint például az NZIA-t, amiért "világelsők az éghajlatváltozás mérséklésére és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kiépítésére irányuló erőfeszítéseikben".

Az Axa szóvivője nem kívánta kommentálni a francia társaság szövetségi tagságát, ahogyan a Hannover Re tisztviselői sem.