A kullancs okozta Lyme kór ellen nincs védõoltás
2017.04.28
Kullancsokkal bárhol találkozhatunk; városi parkban, erdei kirándulás során, családi házunk udvarán, de játszótéren vagy a sportpályán is. 60 százalékunkat már csípte meg kullancs, de szerencsére a többség – közel 80% - tisztában van azzal, mi ilyenkor a teendõ. A Lyme kór ellen nincs védõoltás, de biztosítás igen - foglalta össze a Genertel az 1000 fõs felmérése alapján.

A kullancs agyvelõ- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis), illetve Lyme-kórt terjeszt. 

A Genertel által megkérdezett 1000 fõ 60 százaléka válaszolta azt, hogy volt már kullancscsípése és több, mint 80 százalék tudta helyesen a kullancs által terjesztett, fent említett két betegséget.

Az ÁNTSZ elõzetes adatai alapján tavaly Magyarországon 19 kullancsencephalitis megbetegedést és 1319 Lyme-kórt regisztráltak.
Védõoltással védekezhetünk az agyvelõ és az agyhártyagyulladás ellen, de a Lyme-kór sajnos nem elõzhetõ meg, csak úgy, ha elkerüljük magát a kullancscsípést.

Ezért is kiemelten fontos, hogy tudjuk, milyen helyeken fordul elõ leginkább kullancs. Ilyen az erdõ, magas páratartalmú környezet, dús aljnövényzetben, de városi parkokban, kertes házak udvarán, sportpályákon elõfordulhatnak, így már nemcsak a természetben járók, lehetnek veszélyben, hanem mindenki, aki „kullancsfertõzött” területen tartózkodik. Az országon belül leginkább Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna-menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg a fertõzött megyék: Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye (forrás: kullancsveszely.hu)

Meglepõen nagy arányban, a megkérdezettek 77 százaléka tudja helyesen, hol fordulnak elõ leggyakrabban kullancsok.

Ha mégis megcsíptek minket, ügyeljünk arra, hogy helyesen távolítsuk el a kullancsot; kizárólag hegyes orrú csipesszel és semmiképpen se próbálkozzunk krémekkel vagy gyufával! A Genertel felmérésben szereplõk 77%-a helyesen válaszolta meg az erre vonatkozó kérdést.

Sõt! A megkérdezettek majdnem fele tudja, hogy miután kihúztuk a kullancsot egy csipesszel, érdemes a vérszívót ellenõrzésre beküldjük a patikákban kapható kullancsbeküldõ készletek segítségével, hogy biztosak legyünk abban, nem fertõzõdtünk meg.