Sorra hagyják el a biztosítók a klímavédelmi szövetséget
2023.04.20

A német viszontbiztosítási óriás, a Hannover Re alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy kilép a Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) szövetségből, és ezzel kevesebb mint egy hónap alatt a harmadik olyan magas rangú társaság, amely elhagyja az ENSZ által létrehozott szövetséget.

A Hannover Re csatlakozik az NZIA alapító Munich Re és Zürich társaságokhoz, akik szintén kiléptek a szövetségből, amelyet a G20-ak 2021-es velencei klímacsúcsán indítottak útjára.

Az NZIA keretében, amelyet az UNEP pénzügyi kezdeményezésének (Principles for Sustainable Insurance, PSI) alapelvei hívtak életre, a tagok vállalták, hogy 2050-re nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátásra (ÜHG) állítják át biztosítási portfólióikat.

A Hannover Re közölte, hogy alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy kilép az NZIA-ból.

"Ettől függetlenül a Hannover Re továbbra is elkötelezett fenntarthatósági stratégiája, a kapcsolódó célok és a Párizsi Megállapodás támogatása mellett, és legkésőbb 2050-ig teljes klímasemlegességet kíván elérni" - tette hozzá a viszontbiztosító.

Ezeket a kötelezettségvállalásokat a társaság 2021 októberében jelentette be, és ezek között szerepel az a vállalás, hogy 2030-ig nettó nulla kibocsátást ér el az üzleti tevékenységében, 2050-ig pedig a viszontbiztosítási portfóliójában és befektetéseiben.

A Munich Re, a Zurich és most a Hannover Re - három igazán nagy globális viszontbiztosító - kilépése a szövetségből figyelemre méltó, és arra utal, hogy az elkövetkező napokban és hetekben más tagok is követhetik a példájukat.