Sorra tûnnek el a magánnyugdíjpénztárak
2011.11.24
Sorra olvadnak össze és tûnnek el a magánnyugdíjpénztárak: az évgyûrûk és a Postás október elsején már be is olvadt a Pannónia Nyugdíjpénztárba, a Generali Magánnyugdíjpénztár (Mnyp.) szintén bedobja a törülközõt − írta az azenpenzem.hu.

A beolvadások és fúziók igazán csak most indulhatnak meg, végül valószínûleg egy-két pénztár maradhat a piacon, hogy biztosítsa a jogfolytonosságot − mondta Kozek András, az Allianz Hungária Biztosító vezérigazgató-helyettese, írja a Napi.hu.

A Budapest Mnyp.-nél folyamatban van a pénztár \"hosszú távú stratégiájának kialakítása\". Jelenleg az ING, az OTP, az Aegon, az AXA és az Allianz (ebben a sorrendben) a legnagyobbak, de a portál információi szerint köztük is van olyan, amely \"a jövõt latolgatja\".

A jelenlegi költségszint mellett egyre nehezebben tartják magukat az összesen alig százezer pénztártagot kiszolgáló kasszák. Ráadásul a pénztáraknak maguknak kell megszervezniük a tagdíjbeszedést is, mivel a szabályok szerint jövõre ezt már nem az adóhatóságnak kell elvégeznie. Ez a költségszintet irreálisan megemeli. A kasszák helyzetét ugyanakkor némiképp javítja, hogy a maradók egy fõre jutó átlagos vagyona két és félszeresére, több mint 2,4 millió forintra nõtt.