Okosotthon biztosítások: nem biztos, hogy a lényegre figyelünk
2023.07.07

A vízszivárgás-érzékelőktől kezdve az elzáró szelepeken és kamerákon át az okosotthon-eszközök elterjedése egyre csak nő. A Statista előrejelzése szerint 2025-re világszerte mintegy 478,2 millió okosotthon lesz, szemben a 2022-es alig több mint 300 millióval. Emellett a Parks Associates jelentése szerint 2022-ben az amerikai háztartások 38%-a rendelkezett legalább egy okosotthon-eszközzel, ami 2 százalékponttal több, mint egy évvel korábban.

A lakástulajdonosok a mindennapi feladatok egyszerűsítése és a helyiségek felügyelete érdekében a csatlakoztatott eszközök felé fordulnak. A biztosítótársaságok is felfigyeltek erre, és az okosotthon biztosítási programok egyre népszerűbbek a biztosítottak körében, akik gyakran ingyenesen kaphatnak eszközöket a biztosítójuktól, ha regisztrálnak ezekbe a programokba.

Az intelligens otthonbiztosítási programok célja, hogy segítsenek a biztosítóknak csökkenteni a kárigényeket azáltal, hogy a lakástulajdonosok rendelkezésére bocsátják a szükséges technológiát, hogy még azelőtt észrevegyék a problémákat, mielőtt azok károkat okoznának. Vegyük például a vízszivárgást, amely hosszadalmas javításokat, helyreállítást és biztosítási károkat eredményezhet. Bár nagy előrelépés, hogy a biztosítók és a lakástulajdonosok évről évre egyre inkább alkalmazzák az intelligens otthoni technológiát, kérdés, hogy a megfelelő megoldások felé fordulnak-e, amelyek valóban hatásosak és a lehető legnagyobb megtérülést (ROI) eredményezik.

A fő veszélyekre kevés figyelem jut

Jellemzően a különböző kamerák és a lopásjelző rendszerek jelentik a legvonzóbb lehetőséget az ingatlantulajdonosok számára, akiknek elsődleges szempont, hogy megvédjék otthonukat a betolakodóktól. És bár ez a fenyegetés sok lakástulajdonos számára az első helyen áll, közben figyelmen kívül hagyják a leggyakoribb és legköltségesebb kockázatokat, melyek közé a csőtörés, a beázás és a vihar okozta károk tartoznak.

Nyilvánvaló tehát, hogy az, amitől a lakástulajdonosok leginkább védeni szeretnék magukat, nem mindig egyezik meg az őket leginkább érintő eseményekkel. Egy olyan egyszerű dolog, mint egy szivárgó vízvezeték, hetekig vagy hónapokig tartó helyreállításhoz vezethet, ami további fejfájást okozhat. Ha a szivárgó vezeték hónapokig észrevétlen marad, a lakástulajdonos kénytelen lehet felbontani padlóburkolatot, falakat, az aljzatot és még annál is többet. Egy vízkár helyreállításának költsége tehát súlyos összegekre rúghat.

A lakástulajdonosok és a biztosítók számára is olyan intelligens otthoni technológiát érdemes tehát keresni, amely a legnagyobb megtérülést eredményezi. A legtöbb okosotthon biztosítási programon keresztül a biztosítótók a díjkedvezményekkel együtt gyakran ingyenesen vagy jelentős kedvezményekkel kínálnak okosotthon-technológiát a biztosítottaknak. A biztosítók számára az intelligens otthonok sikerének első lépése az, hogy ezeket az eszközöket eljuttassák az ügyfelek otthonába. De a munka ezzel még nem ér véget. Ezen eszközöknek az otthonokba való egyszerű beszerzése nem elég, mert ahogy a fenti adatok is mutatják, a lakástulajdonosok nem a legkárosabb kockázatokra összpontosítanak. Fontos, hogy a biztosítók olyan smart home biztosítási programokat dolgozzanak ki, amelyek a szerződők számára oktatást nyújtanak.

Gyakran a legjobb megoldás több eszköz kombinálása, hogy valódi összekapcsolt környezetet hozzanak létre, amely éjjel-nappal többféle kockázatot figyel. Ez nem csak nagyobb megtérülést és a kárigények csökkenését fogja eredményezni az elkövetkező években, hanem a biztosítottak is megtanulják, hogy mire kell figyelniük. Ezek együttesen a károk minimalizálásához, a költségek csökkentéséhez és a jobb ügyfélélmény megteremtéséhez vezethetnek.