Luxemburg tagadja a vádakat
2017.05.08
Az európai miniállam számos pénzügyi szervezettel és biztosítóval folytat jelenleg is tárgyalásokat, melynek tétje a Brexit nyomán új európai központot keresõ vállalatoknak a nagyhercegségbe való költözése. Ehhez kapcsolódóan számos támadás érte Luxemburgot a riválisok, különösen Írország részérõl, miszerint az ország olyan kedvezményeket kínál a pénzintézeteknek illetve biztosítóknak, melyek nem csak az egyenlõ verseny elveit sértik, de hosszútávon akár az érintet szektorokra nézve is veszélyt jelenthetnek.

Pierre Gramegna, Luxemburg pénzügyminisztere a héten úgy nyilatkozott, ilyenrõl szó sincs, a vádak teljesen alaptalanok.  "Semmilyen különleges bánsámódot nem alkalmazunk és nem is tervezünk hasonlót" - nyilatkozta egy konferencián Gramegna. 

Egyelõre az AIG jelenti a legnagyobb trófeát Luxemburg számára, az egyik legnagyobb amerikai biztosító már egészen biztosan a nagyhercegségbe költözteti európai központját annak érdekében, hogy ügyfeleit a Brexit kimenetelétõl függetlenül, biztosan zavartalanul ki tudja majd szolgálni. Látszólag az errõl szóló bejelentés volt az utolsó csepp a pohárban Írország számára, mely érthetõ módon azt szeretné, minél több "Brexit-menekült" találjon új otthonra Dublinban. A feltételezett, legkeveseb unfair, legrosszabb esetben szabálykerülõ luxemburgi gyakorlat miatt Írország már az Európai Bizottsághoz fordult, egyelõre eredmény nélkül.

Gramegna hangsúlyozta, hogy a híresztelésekkel szemben az érintett cégek nem létesíthetnek leányvállalatokat szimplán úgy, hogy alig pár fõt foglalkoztató, afféle látszat irodát, úgynevezett "postafiók jelenlétet" hoznak létre az országban. Az unió pénzügyi szervezeteinek legfõbb felügyeleti szerve, az ESMA elnöke, Steven Maijoor határozottan ellenzi az ilyen jellegû gyakorlatot, egy nemrégiben tartott konferencián bejelentette, a szervezet rövid idõn belül formális útmutatást ad ki a tagállamok számára arról, hogyan kezeljék az érintett vállalatok szabályozását, különösen a kiszervezhetõ tevékenységek tekintetében.

Luxemburg az egyik legnépszerûbb célpontnak számít a költözõ cégek körében, az M&G Investments személyében már egy újabb vállalat is biztosan ide teszi át európai székhelyét. Azonban egyáltalán nem mindenkinek ilyen sietõs, többek között az Allianz Global Investors is egyelõre Londonban marad, sõt nemrégiben további bõvítési terveirõl adott hírt.