Piramisjáték gyanúja a OneCoin-nál
2017.05.09
A piramisjáték egyes jegyeit felmutató OneCoin állítólagos virtuális valutával szembeni közös fellépésrõl egyeztetett az MNB a Belügyminisztérium és a rendõrség különbözõ szerveivel, az adóhatósággal, illetve ügyészségi vezetõkkel.

A OneCoin látszólagos virtuális fizetõeszköz magyarországi megjelenési formái elleni fellépés témájában tartott megbeszélést 2017. május 5-én a Belügyminisztérium több szerve, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság, a Fõvárosi Fõügyészség, a Legfõbb Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Nyomozó Iroda, az Országos Rendõr-fõkapitányság, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös Piacfelügyeleti munkacsoportja.

A piramisjátékhoz hasonlító OneCoin konstrukció látszólag valamiféle eszközökbe történõ befektetést tesz lehetõvé, valójában azonban kereskedni kizárólag a tevékenységet szervezõ által üzemeltetett zárt és nem ellenõrizhetõ fórumon lehet. Egyszerûbben fogalmazva: a OneCoin-ért jelenleg semmiféle valós áru vagy szolgáltatás nem vásárolható, az állítólagos virtuális fizetõeszköz értéke, árfolyama objektíven megállapíthatatlan. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépõket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseibõl a korábban csatlakozottaknak (akiknek így erõteljes anyagi érdeke a marketing és a toborzás) jutalékot fizetnek.

A jegybank az elmúlt három és fél évben 9 alkalommal tett közzé írásos figyelmeztetéseket az egyes fizetésre használható – állítólagos vagy valós – virtuális eszközök és rendszerek (így a OneCoin és a BitCoin) rendkívüli fogyasztói kockázatairól, illetve publikálta az Európai Bankhatóság (EBA) ugyanilyen témájú figyelmeztetését is. Az MNB mindezeken túl folyamatosan elemzi a szükséges/lehetséges lépéseket az ügy kapcsán és – mint történt ez most a 2013 õszén a pénz- és tõkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony, egységes fellépés érdekében létrehozott Piacfelügyeleti munkacsoport keretei között – egyeztet ezekrõl a társhatóságokkal.