Az USA idõjárása generálja a legnagyobb veszteséget
2017.05.10
Az Aon legújabb tanulmánya szerint továbbra is az idõjárás, pontosabban az USA területén jellemzõ szélsõséges körülmények a globális értelemben vett biztosítási veszteségek növekedésének elsõdleges oka.

Áprilisban is folytatódott a trend, miszerint globális veszteségekhez az USA piacán tapasztalható káresemények járulnak hozzá a legnagyobb mértékben, ebben a hónapban is többmilliárd dolláros összesített kárértékkel, mely magában foglalja a lakossági és a vállalati szektort egyaránt. A felelõs egy kiterjedt, komplex viharrendszer, ami az ország jelentõs részén tornádókat, kiugróan erõs szélviharokat, jégesõt és jelentõs mennyiségû csapadékot eredményezett.

A biztosítási fedezet nélküli kárérték a várakozások szerint meg fogja haladni az 1 milliárd dollárt, a biztosítók pedig ennek többszörösét fogják kifizetni a biztosított káreseményekre. Ezzel gyakorlatilag biztosra vehetõ, hogy a szigorúan a viharos idõjáráshoz köthetõ kifizetések éves szinten ismét - sorozatban 10-ik éve - meg fogják haladni a 10 milliárd dollárt.

 De nem csak az USA-ban tombolt itéletidõ, Ausztrália, Új-Zéland és a Csendes-óceán délebbre fekvõ szigetein a Debbie ciklon végzett komoly pusztításokat. A leginkább sújtott terület Kelet-Ausztrália, csak itt 970 millió dolláros kárértékrõl szólnak az elõzetes becslések.