Sorsdöntõ ítélet elõtt áll az Uber
2017.05.13
Mindenképpen precedenst teremt majd Európában az úgynevezett "sharing-economy" elven mûködõ szolgáltatásokra nézve az Európai Bíróság (ECJ - Court of Justice of the European Union) ítélete, melyben arról ldönt a testület, hogy az Uber alkalmazásnak, vagy személyszállító szolgáltatásnak minõsül-e.

Az ügy a barcelonai bíróságról került a testület elé, a helyi taxisok elégedetlensége nyomán, miszerint a cég mûködése a városban egyenlõtlen feltételek mellett zajló versenyt eredményezett. Habár az ítélet elsõsorban az ügyet továbbító helyi bíróságra nézve lesz kötelezõ érvényû, nehéz elképzelni, hogy az ne lenne hatással a cég észtországbeli, cseh, finnországi és lengyelországi mûködésére a késõbbiekben.

Az európai piacok eleve kemény diónak bizonyultak az Uber számára, számos országban (köztük Magyarországon is) és nagyvárosban betiltották, vagy erõsen korlátozták a mûködését. Ennek ellenére az Uber nem feltétlenül borúlátó, egy rá nézve kedvezõ ítélet a vállalat szóvivõje szerint megnyithatja az utat a céget most korlátozó tiltások európai szintû enyhítésére.

Ennek ellentmond az a tény, hogy az Európai Bíróság fõtanácsnoka, Maciej Szpunar egyértelmûen azon a véleményen van, hogy az Uber személyszállító szolgáltatásnak minõsül. Habár a fõtanácsnok álláspontja semmilyen kötelezettséget nem ró a testületre, az ítéletek többsége általában tükrözi annak állásfoglalását.