A kor nem számít: mindenkit aggaszt a pénzügyi jövõje!
2011.11.07
Legyen szó fiatalról, vagy idõsrõl, USA szerte mindenki aggódik pénzügyi kilátásait, nyugdíját illetõen - derül ki a The Guardian Life Insurance Company of America (GLICOA) felmérésébõl.

Bár az összes válaszoló 92%-a biztosnak nevezte magát személyes pénzügyit érintõ döntéseit illetõen, 39% mégis azt vallotta – az Y-generáció tagjainak viszont már 52%-a – hogy nem tudja hol kezdje a nyugdíjtervezést.

A felmérés eredményei egyértelmûen azt mutatják, hogy szükség lenne egy nemzeti szintû, átfogó, egész életen át tartó pénzügyi oktatásra, amely iránymutatást ad a lakosságnak egy olyan szilárd pénzügyi stratégia megalkotásához, amellyel anyagi biztonságot tudnak teremteni maguknak fiatal felnõttkoruktól nyugdíjas éveikig – mondta a Guardian alelnöke.

A felmérés azt is megállapította, hogy az idõsebb generáció pesszimistább az átlagnál: 82%-uk szerint a gazdaság rossz irányba halad, szemben a teljes lakosság 75%-ával. Ugyanezen generáció majdnem fele nem érzi magát anyagi biztonságban, szintén õk aggódnak leginkább (56%) nyugdíjas éveik miatt.

Ami a lakosság megtakarítási szokásait illeti, 65%-uk inkább bankbetétben tartja pénzét, mint egyéb befektetési eszközben. 60% szerint gazdasági stabilitás hiánya miatt a nyugdíjcélú megtakarítások jelentõsége most nagyobb, mint valaha. Az idõsebb generáció 47%-a azonban nem ért egyet ezzel a kijelentéssel: szerintük gazdasági instabilitás idején nem érdemes nyugdíjalapokba fektetni.

Az eredmények is azt mutatják, hogy az X-generáció tagjait aránytalanul érintette a válság, azonban a lakosság egészére igaz, hogy bizonytalanságot, és tehetetlenséget éreznek, ha pénzügyi döntésrõl van szó – állítja a GLICOA alelnöke.