A brit cégek felét már érinti az éghajlatváltozás - ezek a ágazatok a legérintettebbek
2023.05.05

A brit vállalkozások fele számolt be arról, hogy az éghajlatváltozás hatásai már érintik őket – derül ki a világ egyik legnagyobb biztosításközvetítő, kockázatkezelési és tanácsadó cége, a Gallagher kutatásából.

A több mint 1500 brit üzleti döntéshozó bevonásával készült tanulmány szerint az éghajlatváltozás már most is kihívást jelent a brit vállalkozások számára, és az üzleti vezetők közel háromnegyede aggódik a következő 10 év hatása miatt.

A megkérdezettek kétharmada szerint a globális hőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedése "jelentős" hatással lenne a vállalkozásukra.

Az éghajlatváltozás leggyakoribb hatása a brit vállalkozásokra a szélsőséges időjárási jelenségek, köztük az árvizek, viharok és hőhullámok okozta zavarok, majd az éghajlatváltozással összefüggő megnövekedett működési költségek, ellátási láncbeli problémák és fizikai károk következnek. A Gallagher kutatása szerint a vállalkozások 15 százaléka már váltott telephelyet az éghajlatváltozás miatt, 16 százalékuk pedig kénytelen volt megváltoztatni üzleti modelljét.

Az adatok szerint a legnagyobb nyomásnak a vendéglátás és az idegenforgalom (57%), a banki és pénzügyi szektor (53%), valamint a kiskereskedelmi és fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégek (50%) vannak kitéve, ami azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság szolgáltatásalapú gazdaságát jelentős veszély fenyegeti.

A vállalkozások körében tapasztalható aggodalom ellenére - az éghajlatváltozást csak a megélhetési költségek és az energiaválság után rangsorolták a kiemelt kérdések közé - a vállalatvezetők több mint fele nem tett lépéseket a kockázatok mérséklésére.

A brit vállalatok egyharmada tett már lépéseket az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére, tízből három vállalat 100 000 és 500 000 font közötti összeget költött erre, egytizedük pedig több mint 1 millió fontot.

Az éghajlatváltozás elleni védekezést tervező vállalkozások közül a leggyakoribb stratégiák a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalás, a biztosítási kötvények felülvizsgálata, a nettó nullás cél kitűzése és a környezetbarát technológiákba való beruházás. Az üzleti döntéshozók által már alkalmazott legnépszerűbb módszerek a papírfelhasználás csökkentése, az automatikus világítás használata, a megújuló energiaforrások beszerzése és a LED-es világítás bevezetése.

Neil Hodgson, a Gallagher kockázatkezelési ügyvezető igazgatója az eredményeket kommentálva elmondta: "Az éghajlatváltozás egyértelműen komoly veszélyt jelent a brit vállalkozásokra - és a károk máris bekövetkeztek. Az ország elkötelezte magát amellett, hogy csökkenti a kibocsátást és 2050-re eléri a nettó nullát, de mivel a vállalkozások fele számolt be a hatásokról, úgy tűnik, hogy már most is hátul kullogunk.”

"A széles körű aggodalom ellenére sok vállalkozás nem tesz lépéseket annak érdekében, hogy megvédje magát az éghajlatváltozás lehetséges hatásaitól, legyen szó akár arról, hogy kockázatkezelési intézkedésekbe fektetnek be telephelyeiken, környezetbarátabb berendezéseket vásárolnak, vagy megfelelő biztosítással rendelkeznek. Ami talán a legaggasztóbb, hogy a vállalkozások nem tartják magukat felelősnek az éghajlatváltozás elleni védekezésért - ehelyett úgy gondolják, hogy a kormánynak kellene felkészítenie őket. Itt az ideje, hogy a vállalkozások elkezdjenek cselekedni." – mondta Hodgson.