A brit biztosítók már készen állnak az új EU-s szabályozásra
2015.01.22
A Bank of England azzal igyekszik megnyugatni az ország legnagyobb biztosítóit, hogy az új európai szabályok, melyek célja az iparág megerõsítése, nem fognak számukra szigorúbb tõkekövetelményeket eredményezni.

Kevesebb, mint egy év van hátra a régóta várt Szolvencia II szabályrendszer életbelépéséig. A brit jegybank alá tartozó pénzpiaci felügyeleti szerv, a Prudential Regulation Authority biztosítási felügyeleti szervének vezetõje azzal nyugtatta az iparág képviselõit, hogy az új rendelet célja a viselt kockázatok jobb megértése, nem pedig az, hogy beleszóljon a biztosítók üzleti modelljeibe.

Paul Fisher szerint a brit biztosítók jó helyzetben vannak, hiszen az Egyesült Királyságban már tíz éve kockázat alapú tõkekövetelményi rendszer (ICAS) van érvényben, ezért a Szolvencia II nem jelenti azt, hogy az egész ágazatban növekednének a tõkekövetelmények.

Azt azonban elismerte a felügyeleti szerv vezetõje, hogy a Szolvencia II egy maximum-harmonizációs irányelv, melynek az a legfõbb célja, hogy a felügyeletek együttmûködését erõsítse Európában, amely cél elérésében az RSA is elkötelezett.

A PRA informálisan már megkezdte a biztosítótársaságok üzleti modelljeinek értékelését. Fisher azt is elmondta, hogy a cégek vezetõi döntenek a vállalat kockázatvállalási hajlandóságáról, valamint a kockázati modellek részleteirõl is. A PRA-nak csak az számít, hogy a kockázati kitettségnek megfelelõ tõketartalékkal rendelkezzenek a biztosítók, amit a direktíva is elõír számukra.