Sokba fog kerülni az IFRS 17 a biztosítóknak
2017.05.19
Az IFRS, azaz a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok 2021 januárjától életbelépõ változásai az elemzõk szerint eurómilliárdokban mérhetõ összegekbe fog kerülni az érintett vállalkozásoknak.

Több mint 100 ország vállalatait érinti az IFRS változása, köztük azokat a hazai cégeket is, akik önkéntesen álltak át ezekre a standardokra, illetve akiknek az idei év eleje óta törvény írja elõ a használatukat. Az elemzõk becslései szerint több milliárd euróba kerül majd az érintett vállaltok számára, hogy a megváltozott standardok alapján többmillió szerzõdést újrakalkuláljanak minden egyes reportolási idõszakban.

Az új szabály 450 biztosítót érint majd, akik összesen 13 trillió dollárnyi értékpapírt kezelnek, a változástól elsõsorban nagyobb transzparenciát várnak, aminek hatására jelentõsen megnõhet a befektetõi érdeklõdés a szektor iránt, hosszútávon pedig csökkentheti annak tõkeköltségeit.

Az IFRS 17 értelmében a biztosítóknak olyan módon kell az egyes kötvényekbõl vagy járadékokból bevételt kalkulálniuk minden egyes reportolási periódusban, hogy azokhoz az aktuális piaci információkat veszik alapul. Megszûnik tehát az a gyakorlat, mikor a biztosítók csak a biztosítási szerzõdés megkötésekor érvényes, akár többéves adatokból dolgoztak.