Akár fulladásveszélyt is okozhatnak a hamis játékok
2017.05.26
Életveszélyes sérüléseket és több száz milliárd forintnyi anyagi kárt okoznak a hamisított és ellenõrizetlen forrásból származó játékok. A problémát csak súlyosbítja, hogy a játékszektort érintõ hamisítások miatt az elmúlt években összesen több mint 13 ezren vesztették el az állásukat, derül ki az Szellemi Tulajdon Európai Hivatalának (EUIPO) korábbi jelentésébõl.

„A gyereknap kapcsán nagyon fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a hamisított játékok nemcsak több milliárdos kárt okoznak a hazai gazdaságnak, de sok esetben életveszélyt is jelentenek a gyermekeink számára, mivel azokat rossz minõségû anyagokból gyártják és az összeszerelésük sem megfelelõ. A könnyen leváló alkatrészek és játékdarabok pedig akár fulladáshoz is vezethetnek az egy-két éves kisbabáknál, hiszen õk bármikor lenyelhetik a kisebb méretû játékokat” – jelentette ki Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára. Hozzátette: leginkább az utcán és a piacokon fordulhatnak elõ a hamis termékek, de az illegális online kereskedelem ugyancsak jelentõs forgalmat generált az utóbbi években, ezért nagyon fontos a szülõk tudatos fogyasztói hozzáállása.

A Szellemi Tulajdon Európai Hivatal (EUIPO) egyik korábbi jelentésébõl egyébként kiderült, hogy éves szinten csaknem másfél milliárd eurónyi adóbevételtõl esik el az EU a hamisított babák, akcióhõsök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus játékok, szerencsejátékok, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok miatt. Az elmúlt években a hazánkat érõ kár évente átlagosan 3,3 milliárd forintra volt tehetõ.

Szakértõk azt is hangsúlyozzák, hogy amennyiben figyelembe vesszük a hamisítások más szektorokra gyakorolt hatását is, akkor már egy jóval magasabb, összesen mintegy 2,3 milliárd eurós uniós veszteséggel számolhatunk, ami közvetve 13 ezer munkanélkülit és további 370 millió eurós adóbevétel-kiesést jelent, vagyis a hamis játékok által okozott károk más területeken is éreztetik hatásukat.

„A játékokat sok esetben azok segítségével gyártják, akiknek valójában játszania kéne ezekkel a termékekkel, vagyis a gyerekmunka ezen a területen is súlyos problémát jelent” – tette hozzá a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára.

Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy az EU 28 tagállamában a szektor teljes forgalma egyébként csaknem 11 milliárd euróra tehetõ, ami hozzávetõleg 50 ezer ember foglalkoztatását jelenti. Az iparág legmeghatározóbb szereplõje az elmúlt években Németország (40%) volt, több mint egymilliárd eurós export értékkel.