Január 20-ig várják a biztosítók véleményét
2011.11.08
Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) hétfõn nyilvános konzultációt kezdeményezett a Szolvencia II alatti sajátkockázat- és szolvencia értékeléssel (Own Risk and Solvency Assessment-ORSA) kapcsolatos javaslatokról.

A frankfurti székhelyû EIOPA örömmel fogadja minden érdekelt fél, ORSA követelménnyel kapcsolatos hozzászólását, amely valamely biztosító, vagy viszontbiztosító saját kockázati profiljával és tõkeigényével kapcsolatban felmerül.

A véleményezési idõszak január 20-ig tart.

Rendszeres felülvizsgálat szükséges

A Szolvencia II irányelv 45. cikke elõírja, hogy a kockázatkezelési rendszer részeként minden (viszont)biztosítónak az üzleti stratégiája szerves részeként rendszeresen értékelnie kell az általános szolvenciaszükségletet, tekintettel saját kockázati profiljára és a folyamatról dokumentációt kell vezetnie a nemzeti felügyeleti hatóság számára.

A most meghirdetett konzultáció során az EIOPA visszaigazolást vár a biztosítóktól és viszontbiztosítókról arról, hogy az ORSA-val kapcsolatos iránymutatások világosak, hogy a folyamattal kapcsolatban felmerülnek-e gyakorlati, operatív kérdések, illetve hogy a társaságoknak van-e bármilyen javaslata arra vonatkozóan, hogy mikor és kinek tegyenek jelentést az értékelés elvégzésérõl.