A magyar gazdaság növekedésére további erõsödése várható
2017.06.06
Londoni pénzügyi elemzõk jelentõsen javították a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok, köztük a magyar gazdaság idei és jövõ évi növekedésére szóló elõrejelzéseiket a korábban vártnál nagyobb lendület és a kedvezõ külsõ környezet miatt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvõ piacokkal foglalkozó elemzõi hétfõn ismertetett tanulmányukban közölték: a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére adott prognózisukat 0,9 százalékponttal 3,8 százalékra, a jövõ évi magyar GDP-bõvülésre szóló becslésüket 0,5 százalékkal 3,3 százalékra emelték.

A ház szerint a közép- és kelet-európai térségben elsõsorban az euróövezeti kilátások javulása és az erõteljes hazai kereslet együtt indokolja az elõrejelzések javítását.

A cég a cseh gazdaság idei növekedésére kidolgozott prognózisát 0,6 százalékponttal 3,2 százalékra javította, jövõ évi cseh növekedési elõrejelzését 3 százalékon hagyta.

A Morgan Stanley londoni elemzõi Lengyelországban az idén 4,1 százalékos, 2018-ban 3,4 százalékos növekedéssel számolnak. Ezek 1, illetve 0,4 százalékponttal javított elõrejelzések.

Az utóbbi idõben más nagy londoni házak is felfelé módosították a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisaikat.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzõi a minap közölték: az általuk eddigi várt 3,6 százalék helyett 4 százalékos növekedéssel számolnak az idén a magyar gazdaságban, 2018-ra szóló, 3,5 százalékos elõrejelzésüket mindazonáltal változatlanul hagyták.

A JP Morgan londoni elemzõi szerint a 4,1 százalékos éves összevetésû növekedést valószínûsítõ elsõ negyedévi GDP-becslés indokolttá teszi a magyar gazdaságban még meglévõ kihasználatlan kapacitások mértékérõl alkotott megítélés felülvizsgálatát is, mivel valószínûsíthetõ, hogy a kibocsátási rés - az elért tényleges növekedés százalékos rátája a potenciális növekedéshez viszonyítva - pozitív tartományba fordult.
Ezt más londoni elemzõcégek is így látják.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzõháza, a Capital Economics helyzetértékelése szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok az erõteljes növekedési lendület miatt most már kezdenek kifutni a kapacitástartalékokból.

A ház londoni elemzõi közölték: becslésük szerint az országcsoport gazdaságaiban a kibocsátási rés a 2013-ban mért mínusz 2 és mínusz 5 százalék közötti sávról mára gyakorlatilag teljesen bezárult. 

A cég saját számításai szerint a kibocsátási rés a magyar gazdaságban már jelentõs mértékben pluszba fordult, 1,8 százalékkal meghaladva a potenciális GDP-t.

A Capital Economics elemzõinek várakozása szerint ebben a környezetben az inflációs ütemek a térségi gazdaságokban jövõre átlépik a jegybanki tûrési sávok középértékeit, Magyarország esetében a 3 százalékot. A ház az idén 3 százalékos, jövõre 3,5 százalékos átlagos inflációval számol Magyarországon.

A Capital Economics londoni elemzõi mindezek alapján azzal számolnak, hogy a térségi jegybankok a következõ 12-18 hónapban hozzákezdenek monetáris politikájuk szigorításához. A cég Magyarországon és Romániában agresszívabb szigorítási ciklust vár, mint a térség többi gazdaságában.