Mindig lehet találni a piacon olcsóbb és biztonságosabb lakáshitelt
2017.06.08
Az év elsõ négy hónapjában a bankok közel 170 milliárd forint új lakáshitelre kötöttek szerzõdést, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent az elõzõ év azonos idõszakához képest. Ezzel párhuzamosan az újonnan kötött személyi hitelek szerzõdéses összege meghaladta a 81 milliárdot, ami 42 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben - derül ki a banki hitelajánlatokat összehasonlító BankRáció.hu legfrissebb, a hivatalos jegybanki adatokat bemutató elemzésébõl.

Ezzel összhangban vannak a BankRáció.hu adatai is, jelentõs keresletnövekedést tapasztalt az idén: május végéig a személyi kölcsönök iránt érdeklõdõk száma 45 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest, a lakáshiteleknél pedig 33 százalékos bõvülés ment végbe. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje szerint a lakossági hitelbõvülésben több tényezõ játszik szerepet, többek között például az, hogy a lakosság nettó reálbére növekvõ pályán van, egyre többen tehetik meg, hogy hitelt vegyenek fel, ennek pedig muníciót ad a lakáspiaci élénkülés is.

A szakember elmondta, hogy a lakáshiteleknél egyre népszerûbbek a hosszú távon kiszámítható, legalább 5 vagy akár 20 évig fix törlesztõrészletet garantáló konstrukciók, ez pedig azt jelzi, hogy a lakosság óvatos, és a biztonságra törekszik. Bár a változó kamatozású lakáshitelek valamivel olcsóbbak, ám ezeknél a kamat és a törlesztés 3-12 hónap után módosulhat, az 5-20 évig fix törlesztést garantáló lakáshiteleknél az adott idõszakban pontosan ugyanannyi a havi kiadás.

Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az eleve alacsony kamatkörnyezet miatt viszonylag mérsékelt különbség van az 5 és 10 évre fix törlesztõrészletet garantáló lakáshitelek között, márpedig a kockázatuk eltérõ, a 10 évig fix törlesztést biztosító hitelek biztonságosabbak. “Érdemes összehasonlítani több bank ajánlatát, ugyanis elõfordulhat, hogy egy bank 10 évig fix törlesztésû lakáshitele olcsóbb, mint más bankok csak 5 évre fix törlesztésû lakáshitelei” - hangsúlyozta a szakember.

A BankRáció június elején készített összesítése szerint van 10 évre fix törlesztésû lakáshitel 5 százalék körüli thm-mel, míg 5 évesek találhatóak ennél magasabb thm-mel. Fontos továbbá, hogy valamennyi bank kedvezményeket is biztosít a lakáshitelekhez, amelyek jelentõsen, akár 1-2 százalékponttal is mérsékelhetik a thm-et, ezen keresztül pedig jelentõsen csökkenthetik a fix törlesztõrészletet. Emiatt is indokolt, hogy a hitelfelvevõk alaposan körülnézzenek az ajánlatok között internetes hitelkalkulátorok segítségével is. A legtöbb esetben nem az a bank adja a legjobb feltételeket, amelyeknél a hiteligénylõ a számláját vezeti.