MNB bírság az OTP Banknak
2017.06.20
Az MNB 12,8 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra, mivel annak függõ ügynöke árubemutatóval egybekötött termékértékesítések során pénzügyi szolgáltatást nyújtott. A jegybank jó egy éve levélben hívta fel a bankok figyelmét: az ilyen rendezvényeken történõ hitelezésre vonatkozó törvényi tiltásnak szigorúan érvényt fog szerezni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból megindított fogyasztóvédelmi vizsgálatot végzett az OTP Bank Nyrt. függõ ügynöke áruhitelezéshez kapcsolódó tevékenységének áttekintésére.

A jegybank megállapította, hogy a függõ ügynök a vizsgált 2 hónapos idõszakban több száz árubemutatóval egybekötött termékértékesítést szervezett, ahol magas áron kínált gyógyászati termékeket. A vizsgálat során több ilyen rendezvény vonatkozásában bizonyítást nyert, hogy a függõ ügynök ezek megvásárlásához az OTP Bank áruhitelét közvetítette a fogyasztóknak, akik többségében idõs, az átlagosnál érzékenyebb pénzügyi helyzetû és egészségmegõrzési kérdésekben életkoruknál fogva könnyebben befolyásolható ügyfelek voltak.

A hitelintézeti törvény – nyilvánvalóan az ezen eseményeken részt vevõ fogyasztók hatékonyabb védelme érdekében – azonban 2015 decembere óta tiltja, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során (a bankkártyás fizetést kivéve) bárki pénzügyi szolgáltatást nyújtson.

Az MNB 2016 februárjában levélben tájékoztatta a hazai hitelintézeteket arról: a jegybank nem lát lehetõséget e jogszabályi elõírás szûkítõ értelmezésére, és ennek alapján olyan gyakorlat kialakítására, amelynek során a piaci szereplõk a termékértékesítést idõben vagy fizikailag próbálják elkülöníteni (illetve elkülönítve láttatni) a pénzügyi szolgáltatás nyújtásától, noha azokra nyilvánvalóan együtt kerül sor. A jegybank sürgette azt is, hogy a hitelintézetek vizsgálják felül kapcsolataikat az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéssel is foglalkozó közvetítõkkel, építsenek ki erre vonatkozó belsõ kontrollokat, s különösen méltányosan járjanak el az e témára vonatkozó fogyasztói panaszok esetén.

Vizsgálati megállapításai nyomán az MNB 12,8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a – függõ ügynök tevékenységéért felelõs – OTP Bankra, s felhívta annak figyelmét a jogsértõ magatartástól való tartózkodásra.

A bírság mértékét befolyásolta, hogy viszonylag rövid idõ alatt több rendezvényen került sor áruhitel jogsértõ közvetítésére, s hogy – az ebbõl termelõdõ nyereség miatt – egy hitelintézet is anyagilag érdekelt lehet abban, hogy közvetítõje vitatható módon megvalósított árubemutatókon ügyfeleket csatornázzon be hozzá. A bírság mértéke jelzés valamennyi érintett piaci szereplõ számára: a jogszerûtlen tevékenységbõl eredõ elõny annak mértékét ellensúlyozó bírság kiszabásával jár együtt.