Idén az átlagosnál nagyobb atlanti hurrikántevékenység várható
2023.06.01

A brit meteorológiai hivatal 2023-as atlanti-óceáni hurrikánszezonra vonatkozó előrejelzése szerint idén magas szintű trópusi vihartevékenység várható, a szokásosnál több és nagyobb hurrikán várható.

A többi hurrikánszezon-előrejelzés az átlagosnál alacsonyabb, illetve átlagosnak mondható aktivitási szinteket valószínűsített, arra hivatkozva, hogy az El Niño kialakulása várhatóan elfojtja a trópusi vihartevékenységet.

De egyes meteorológusok szerint a szokásosnál melegebb tengerfelszíni hőmérséklet az Atlanti-óceán trópusi területein sok bizonytalanságot okoz, és úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala is így látja.

A brit meteorológiai hivatal előrejelzése szerint ebben a szezonban 20 elnevezett trópusi vihar fog kialakulni (70%-os eséllyel 14-26 között), amelyek közül 11 hurrikánná válik (70%-os eséllyel 8-14 között), 5 pedig súlyos hurrikánná erősödik (70%-os eséllyel 3-7 között).

Ez az előrejelzés jóval meghaladja a 14 nevesített vihar, 7 hurrikán és 3 nagy hurrikán hosszú távú átlagát.

A ciklonok energetikai szempontú összehasonlítására egy külön jellemzőt, az ACE (Accumulated Cyclone Energy) értéket használják, melynek értéke a ciklonoknál adott ideig fellépő maximális sebességből számítható. A brit meteorológiai hivatal 222-es ACE értéket vár, ami jóval a 121-es hosszú távú átlag felett van.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala úgy véli, hogy bár "előrejelzéseink szerint az El Niño kialakulására és fennmaradására az atlanti hurrikánszezon csúcspontján (2023 augusztusa és októbere között) erős jelek utalnak", ez nem biztos, hogy elnyomja a vihartevékenységet, ahogyan azt más előrejelzők jósolták.

"Az előrejelzések szerint a tengerfelszín hőmérséklete az egész hurrikánszezon alatt jóval az átlag felett marad a trópusi Atlanti-óceán északi részén" - magyarázták. "A jelenlegi El Niño-előrejelzések azt sugallják, hogy a következő néhány hónapban valószínűleg bekövetkezik az átmenet a semleges állapotokból az El Niño-állapotokba. Az átmenet sebessége, intenzitása és az atlanti hurrikántevékenységet befolyásoló idő azonban mind közvetlen hatással lesz az előttünk álló szezonra, a Met Office előrejelzésének felső vége pedig a legrosszabb forgatókönyvet valószínűsíti" - zárta a brit előrejelző.