Az AXA és az Allianz is bejelentette kilépését biztosítók a klímavédelmi szövetségéből
2023.06.01

Két újabb nagy cég, nevezetesen az AXA és az Allianz bejelentette kilépését az NZIA-ból, amelyet a G20-ak 2021-es velencei klímacsúcsán indítottak útjára.

Miután több nagy biztosító és viszontbiztosító is kilépett a Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) szövetségből, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) kijelentette, hogy "alapvető és sürgős" szükség van a globális biztosítási iparággal való együttműködésre az éghajlati vészhelyzet sikeres kezelése érdekében.

Az NZIA keretében, amelyet az UNEP pénzügyi kezdeményezésének (Principles for Sustainable Insurance, PSI) alapelvei hívtak életre, a tagok vállalták, hogy 2050-re nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátásra (ÜHG) állítják át biztosítási portfólióikat.

A Swiss Re viszontbiztosítási óriáscég volt a legutóbbi, amely kilépett az NZIA-ból. A Munich Re, a Zurich Insurance és a Hannover Re már korábban kilépett.

Az AXA úgy nyilatkozott a kilépéséről, hogy saját fenntarthatósági céljaira koncentrál, az Allianz nem nyilatkozott.

A SCOR globális biztosító kilépését Thierry Léger vezérigazgató jelentette be a társaság legutóbbi éves közgyűlésén.

Vannak találgatások a kilépések okairól, ezek közül az egyik, hogy a (viszont)biztosítók azért távoznak, hogy ne legyenek kitéve trösztellenes követeléseknek. Eközben a másik ok az lehet, hogy félnek attól, hogy elveszítik az üzletet az Egyesült Államokban, ha továbbra is a nettó nullás menetrendet erőltetik.