Árbevételét és nyereségét is növelni tudta az Allianz
2015.02.27
Az Allianz Csoport igen jó eredménnyel zárta a 2014-es évet: az elõzetes eredmények alapján a csoport összbevétele elõször lépte át a 120 milliárd eurós küszöböt, miközben ügyfeleinek száma 2 millióval, 85 millióra emelkedett.

A csoport összbevétele 10,4%-kal, 122,25 milliárd euróra emelkedett, a mûködési eredménye 3,3%-kal, 10,4 milliárd euróra hízott, amely az elemzõi várakozások felsõ értékéhez közelít.

Az eredmények kapcsán a társaság vezérigazgatója hozzátette, hogy 2014-ben, a geopolitikai feszültségek, a folytatódó piaci volatilitás és a tovább csökkenõ kamatok miatt a vártnál alacsonyabb volt a globális gazdasági növekedés. Ennek ellenére az Allianz igen jó eredményeket produkált mind a bevételek, a mûködési eredmények és a nettó profit tekintetében is – közölte Michael Diekmann.

A nem-életbiztosítási szegmensben keletkezett a teljes csoportszintû üzleti eredmény több mint fele, ami az erõs belsõ növekedésnek, különösen a brit piacoknak volt köszönhetõ, de a korábbi éveknél jóval alacsonyabb katasztrófa károk is segítették az eredményt. A bruttó díjbevétel 3,7%-kal, 48,32 milliárd euróra nõtt. Az olasz UnipolSai biztosító részleges felvásárlásával, valamint az Australian Territory Insurance Office általános biztosítási részlegének akvizíciójával az Allianz bõvíteni tudta tevékenységét a kulcsfontosságú piacokon. Az üzleti eredmény 2,2%-kal, 5,38 milliárd euróra nõtt az ágazatban, a kárhányad változatlan, 94,3% maradt.

Az élet- és egészségbiztosítási szegmens esetében a díjbevételek és a mûködési eredmények növekedése is kétszámjegyû volt, ami arra utal, hogy az alacsony kamatkörnyezetben igen sokan választották ezt a befektetési formát. A díjbevételek 18,6%-kal, 67,33 milliárd euróra nõttek, köszönhetõen elsõsorban az amerikai, az olasz és a német tevékenységeknek. A mûködési eredmény 22,8%-kal, 3,33 milliárd euróra hízott, az új szerzõdések értéke 1,38 millió euróra emelkedett.

A vagyonkezelési üzletág ugyanakkor a várakozásoknál alacsonyabb üzleti eredményt generált: a bevételek 10,8%-kal, 6,39 milliárd euróra csökkentek. A mûködési eredmény 17,6%-kal, 2,6 milliárd euróra csökkent.

A csoport szolvencia mutatója 2014 végén 181% volt, a saját tõke értéke csúcsot döntött: 60,7 milliárd euró volt év végén.

A jelentés itt érhetõ el.