Megkezdõdhet a Minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazása
2017.06.26
Az MNB a mai napon értesítette elsõ pályázóként az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t a Minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására vonatkozó pályázata pozitív elbírálásáról. A minõsített termékek forgalmazása ezt követõen a bank döntésének függvényében akár azonnal megkezdõdhet. A nagyfokú érdeklõdés alapján az MNB várakozásai szerint számos intézmény nyújthatja be pályázatát a közeljövõben, így széleskörben elérhetõvé válhatnak a minõsített termékek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitív elbírálásban részesítette – s errõl a mai napon értesítette – a Minõsített fogyasztóbarát lakáshitel program elsõ pályázatát benyújtó FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t. Mivel a bank sikerrel pályázott a minõsítés megszerzésére, az MNB felé bejelentett termékek vonatkozásában megkezdheti a minõsített termékek forgalmazását. 

Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakáshitelek piacán élénk verseny alakuljon ki. A jelen helyzetet vizsgálva a nemzetközi összehasonlításban is magas átlagos kamatfelárak, s a hitelkiváltások alacsony aránya alapján az MNB megítélése szerint indokolt versenyélénkítõ eszközök alkalmazása. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa egy standardizált, egyszerûen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzõkkel bíró lakáshiteltermék elterjesztését tûzte ki célul egy minõsítési keretrendszer megalkotásával. Az MNB a piaci szereplõkkel és a fogyasztók képviselõivel való intenzív konzultáció eredményeképp a minõsítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítõ, a piaci versenyt erõsítõ és a hitelkiváltásokat ösztönzõ termékek forgalmazása indulhasson meg. A 2017. május 19-én közzétett pályázati feltételek alapján a minõsítés elnyerésére 2017. június 1-jétõl pályázhatnak a bankok.

Az elérhetõ Minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek termékismertetõit a pályázati kiírással együtt a minositetthitel.hu oldalon érhetik el a fogyasztók.
A nagyfokú érdeklõdés alapján az MNB várakozásai szerint a jövõben számos további hitelintézet nyújthatja be pályázatát a Minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására, így e termékek széleskörben elérhetõvé válhatnak a fogyasztók számára. A hitelekrõl való részletesebb tájékozódást és ezek könnyû összehasonlítását ez év õszétõl a jegybank összehasonlító weboldala is támogatja.