Júniustól elérhetõ a minõsített fogyasztóbarát lakáshitel
2017.05.22
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa meghatározta a minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek fõbb jellemzõit, így nyitva áll az út a bankok elõtt, hogy mihamarabb megjelenjenek e termékekkel. A minõsített lakáshitelek átlátható hitelfeltételekkel, könnyen összehasonlítható árazással igényelhetõk, elõsegítve a tudatosabb kölcsönfelvételt. A minõsítés elnyerésére 2017. június 1-jétõl pályázhatnak a bankok, a fogyasztók tájékozódását pedig ez év õszétõl jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja. Mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erõsítheti a fogyasztói bizalmat is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakáshitelek piacán élénk verseny alakuljon ki. A jelen helyzetet vizsgálva a nemzetközi összehasonlításban is magas átlagos kamatfelárak, s a hitelkiváltások alacsony aránya alapján az MNB megítélése szerint indokolt versenyélénkítõ eszközök alkalmazása.

A banki árversenyt élénkítheti és ezáltal a hitelek árazását is kedvezõbbé teheti a standardizált, fogyasztóbarát jellemzõkkel bíró lakáshitel-termékek kialakítása és minél szélesebb körben való elterjesztése. A kamatok csökkenése irányába hat az is, hogy a minõsített fogyasztóbarát termékként csak olyan hitel kínálható, melynek kamatfelár maximuma még az ún. „fair bank” törvényben meghatározott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 100 bázisponttal (1 százalékponttal) kedvezõbb. Ennek érdekében döntött az MNB 2017 tavaszán az általa minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetésének ösztönzésérõl Magyarországon. A hitelintézetek az MNB által támasztott elvárásoknak megfelelõ, a minõsítésen átesett lakáscélú hiteleket a minõsítéssel ellátva forgalmazhatják.

A jegybank a javaslat újszerûségére és széleskörû hatásaira tekintettel az elmúlt két hónapban intenzív egyeztetéseket folytatott a piaci szereplõkkel és a fogyasztók képviselõivel a minõsítés részleteinek véglegesítése érdekében. Az egyeztetések eredményeképp a minõsítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítõ, a piaci versenyt erõsítõ és a hitelkiváltásokat ösztönzõ termékek forgalmazása indulhasson meg. 

A minõsített termékekkel szemben támasztott fõbb kritériumok:

  • Kizárólag egyenlõ havi törlesztõrészletek állapíthatók meg (annuitásos törlesztés);
  • A fizetendõ kamatot 3, 5, 10 évre vagy a futamidõ végéig rögzíteni kell;
  • A hitelbírálati határidõ az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap;
  • A folyósítási határidõ a folyósítási feltételek teljesítésétõl számított 2 munkanap;
  • A hitelezõ által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot), amely – a megváltozott hitelkockázatokat is figyelembe véve – a forintosított hitelekre meghatározott maximális kamatfelárnál 1 százalékponttal (100 bázisponttal) alacsonyabb értéket jelent;
  • A folyósításig felmerülõ és az elõtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak:

- Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft;
- Az elõtörlesztési díj nem haladhatja meg az elõtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétbõl pedig a szerzõdés szerint elérhetõ megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig az elõtörlesztés díjmentes.

A részletes pályázati feltételek alapján a hitelintézetek 2017. június 1-jétõl kérhetik termékeik minõsítését. A pályázatok elbírálását követõen így akár ez év nyarától elindulhat a minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazása. A termékek összehasonlíthatóságát a jegybank által 2017 õszétõl üzemeltetendõ online összehasonlító weboldal is támogatni fogja.

A pályázati feltételek és a fogyasztók tájékozódását szolgáló információk, többek között a minõsített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazó intézmények listája és a hitelek fõbb feltételeit tartalmazó termékismertetõk az MNB honlapján érhetõk majd el.