Hatalmas károk a gyümölcsösökben!
2017.06.27
Nem kímélte az aratás elõtt álló gabonatáblákat az ítéletidõ, a viharos szél és a jégverés jelentõsen visszavetheti a betakarított mennyiséget. A gyümölcsösöket szintén megtépázta a vihar, így kajsziból, meggybõl és almából is kevesebb kerülhet a piacokra - írja a Magyaridõk.hu

A Magyar Idõk kérdésére, Vancsura József, a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének elnöke elmondta, bár pontosan egyelõre nem lehet tudni, hogy mekkora kiesést okoztak a viharok az országban, a felmérések eredményére ugyanis még várni kell, becslése szerint akár a 10 százalékot is meghaladhatja a veszteség a szántóföldeken. A legjelentõsebb kiesés minden bizonnyal az aratás elõtt álló repce- és búzatáblákon jelentkezhet, az orkánerejû szél sok helyen eltörte a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a növényekbõl - tette hozzá az elnök.

A kertészetekben is nagy pusztítást végzett a vihar, ezek állapotáról Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke nyilatkozott a Magyar Idõknek. Az elnök szerint alig találni olyan megyét, ahol ne okozott volna gondot az idõjárás. A károk azonban lokálisan jelentkeztek, egyes településeken belül is eltérõ volt a veszteség mértéke. Egyelõre nincsenek pontos adatok az ítéletidõ okozta kiesésrõl az ágazatban, az országos összesítés a jövõ hét közepére készülhet el.

A teljes cikk itt érhetõ el: http://magyaridok.hu/gazdasag/nagy-karok-gyumolcsosokben-1874308/