10, 15, 20 éves lakáshitelek - melyek a legkedvezõbbek?
2017.06.29
Továbbra is lendületes emelkedést mutat a magyarországi lakáshitelpiac, az új igénylõk pedig egyre nagyobb számban választják a több évig - akár a futamidõ végéig - fix törlesztésû lakáshiteleket. A BankRáció.hu adatai szerint az idén - január és június közepe között - 65 százalékkal nõtt éves összevetésben a lakáshitelek iránt érdeklõdõk száma. Az lakáshitel-kalkulációkat végzõ érdeklõdõk többsége a 10-20 évig fix törlesztõrészletû lakáshiteleket is megnézi, ami azt mutatja, hogy fontos számukra a kiszámíthatóság.

10, 15, 20 év

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje szerint a lakáshitelpiac növekedése több dolognak köszönhetõ. “A válság éveiben és az azt megelõzõ idõszakhoz képest sokkal alacsonyabbak a kamatok, a nettó fizetések emelkedése miatt pedig sok háztartás pénzügyi mozgástere jelentõsen bõvült. Mindemellett azért óvatosak is, ezt mutatja, hogy a 10-20 évig fix törlesztõrészletû lakáshitelek egyre nagyobb teret nyernek” - fogalmazott a szakember, aki ismertette a BankRáció.hu legfrissebb elemzését, amely a bankok 10, 15 és 20 éves futamidejû, végig fix törlesztõrészletû lakáshitelét vetette össze a június közepén érvényes feltételek alapján.

Az elemzés szerint a 10 éves futamidejû lakáshitelek közül a legkedvezõbbek havi törlesztõje 102-105 ezer forint, a visszafizetendõ összeg pedig 12,2-13 millió forintra rúg. A 15 éveseknél 80-82 ezer forintra jön ki a havi törlesztés, a teljes összeg pedig 14,5-15 millió forint. A 20 éveseknél a havi kiadás fixen 66-69 ezer forint, összesen pedig 16-17 millió forintot kell a banknál hagyni.

Kulcsfontosságú dolgok 

Bár a 10 éves lakáshiteleknél magasabb a havi összeg, de összességében kevesebb kamatot kell fizetni, így a visszafizetendõ összeg is jóval alacsonyabb. Gergely Péter szerint körültekintõen, a családi költségvetésnek megfelelõen kell futamidõt és hitelösszeget választania az igénylõknek, mert a lakáshitel hosszú távú elkötelezõdést jelent. Nem szabad túlfeszíteni a családi kasszát. Bár a jogszabályok sem engedik, hogy a nettó jövedelem felénél több menjen hiteltörlesztésre, a szakember azt javasolja, hogy inkább a bevételek 30-40 százalékáig érdemes eladósodni. Azt is hozzátette, hogy nagyon sok esetben a lakáshiteleket 1-5 évvel a futamidõ lejárta elõtt visszafizetik, például a családi helyzet megváltozása miatt, legyen az örökség vagy gyermekek születése miatti lakáseladás, költözés, esetleg egy új hitel igénylése.

Akár 10, akár 15 vagy 20 éves futamidejû lakáshitelrõl van szó, a legfontosabb, hogy az összes bank ajánlatát át kell nézni online hitelkalkulátorok segítségével, mert a különbségek jelentõsek. A BankRáció.hu elemzésében szereplõ 10, 15 és 20 éves lakáshitelek között vannak, amelyek a legkedvezõbbekhez képest akár 4-5 millió forinttal nagyobb kiadást eredményeznek az igénylõk számára. Gergely Péter szerint a lakáshitel-piacon folytatódhat a növekedés, amelynek motorja a több évig, akár a futamidõ végéig fix törlesztésû, az igénylõk számára biztonságot és kiszámíthatóságot jelentõ lakáshitelek iránti kereslet lesz.