Vezető nélküli autókölcsönző szolgáltatás indult az Egyesült Királyságban
2023.06.08

Az új, vezető nélküli autós szolgáltatás, amely forradalmasíthatja az autókölcsönzést, júniusban indult el az Egyesült Királyságban.

Az ügyfelek a Fetch alkalmazáson (fetch.io) keresztül rendelhetnek elektromos autót, amelyet a vállalat sofőr nélkül szállít ki. Az ügyfelek úgy vezetik az autót, mint bármely más autót, az összes kezelőszervet használva. A bérleti időszak végén a Fetch úgy veszi át az autót, hogy a járműben nem tartózkodik sofőr.

A technológia nem autonóm. A járművet távolról, egy irányítóközpontból irányítja valaki, mintha az egy drón lenne. A Fetch szerint az autonóm járműveknek még évekig szükségük lesz emberi felügyeletre és beavatkozásra.

A vállalat elmondta, hogy a rendszert 18 hónapon keresztül tesztelték Milton Keynes-ben, és egyetlen ütközés sem történt. Hozzáteszik, hogy a technológia lehetővé teszi az autómegosztó szolgáltatók számára, hogy jelentősen növeljék kihasználtságukat, csökkentsék flottakezelési költségeiket és nyereségessé váljanak. A távolról vezérelt áthelyezések és jármű kiszállítások elvégzésével a flottaüzemeltetők növelhetik szolgáltatási területüket, nagyobb kényelmet kínálhatnak, ezzel keresletet teremthetnek az autómegosztás iránt a városi területeken.