OKF: fõleg kidõlt fák és leszakadt ágak okoztak gondot
2017.07.11
Fõleg kidõlt fák és leszakadt faágak okoztak gondot a hétfõ este, éjszaka az országon átvonuló viharokban. Többen meg is sérültek - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje kedd reggel az MTI-t.

Hajdu Márton elmondta, eddig több mint 200 helyen volt szükség a tûzoltók segítségére. A legtöbb riasztást Somogy, Fejér és Pest megyében kapták. Több helyen most is dolgoznak a tûzoltók. A viharos erejû szélben leginkább kidõlt fák és leszakadt faágak miatt hívták a tûzoltókat. Siófokon többen meg is sérültek a leszakadó faágak miatt, Fejér megyében pedig kidõlt fának ütközött egy busz.

A dél-balatoni vasútvonalon is volt fennakadás, és több helyen akadályozta útra dõlt fa a közúti közlekedést is. Somogy és Fejér megye több településén áramkimaradás is volt. A tûzoltókat kedd reggelig négy lakóépületkárról értesítették. Hajdu Márton kiemelte: a meteorológiai elõrejelzés szerint további viharok várhatók, ezért mindenkit arra kérnek, hogy kövesse a figyelmeztetéseket, riasztásokat, a tóparton nyaralók pedig figyeljék a tavi viharjelzést.

Kisdi Máté, a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje az MTI-vel azt közölte, hogy az elmúlt órákban mintegy hetven helyre riasztották a fõvárosi tûzoltókat a vihar miatt. A legtöbb bejelentés a III., a XVII. és a XVIII. kerületbõl érkezett. Budapesten is fõként faágakat, kidõlt fákat kellett eltávolítani, feldarabolni. A Nagykõrösi úton vonat szaladt rá egy terebélyes faágra, és a rákospalotai vasútállomáson is fa zuhant egy vonat elé. A III. kerületi Városfal utcában személyautóra dõlt fa. Az említett kerületeken kívül Újpest több pontjára is riasztották éjszaka a tûzoltókat. A fõvárosban sérülésrõl nem érkezett információ.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: kedden elõbb északnyugaton helyenként, majd napközben és este a Dunántúlon, valamint egy délnyugati-északkeleti tengely mentén alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, viharos szél kíséretében. Néhol heves zivatar is elõfordulhat (90 kilométer/óránál erõsebb széllel, nagyméretû jéggel). Késõ este, éjszaka többfelé felhõszakadásra is számítani kell.

A heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt több megyére adtak ki figyelmeztetést, de egyelõre mindenhol csak elsõfokút. A hõség veszélye miatt viszont továbbra is a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben Békés és Csongrád megyében. Ezen felül Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében másodfokú, míg a fõvárosban, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében elsõfokú a hõség miatt kiadott figyelmeztetés. Az elõrejelzés szerint kedden a legmagasabb hõmérséklet 28-36 Celsius-fok között valószínû, északnyugaton lesz a hûvösebb. Késõ estére 23-30 fok közé csökken a hõmérséklet.