Tovább lassult az infláció
2017.07.12
A júniust 1,9, az év elsõ hat hónapját pedig 2,3 százalékkal zárta az infláció. Júniusban az élelmiszerek mellett a szeszes italok és a dohányáruk drágultak az átlag felett.

Júniusban 1,9 százalékra mérséklõdött az infláció. Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje elmondta, hogy éves szinten leginkább a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek drágultak, Havi összevetésben a fogyasztói árak átlagosan nem változtak, leginkább a szeszes italok és a dohányáruk ára emelkedett, 0,7 százalékkal.   

Míg a fõ inflációs mutató csökkent a májusihoz képest, az inflációs alapfolyamatokat jobban tükrözõ - a hatósági árakat, valamint a változékony energia- és feldolgozatlan élelmiszerárakat nem tartalmazó - maginfláció 2,4 százalékra gyorsult. 

Egyrészt havi szinten az üzemanyag- és a szezonális élelmiszerárak húzták lefelé az inflációt. Mivel ezek maginfláción kívüli tételek, ez magyarázza, hogy nyílt az olló az infláció és a maginfláció között. A gyorsuló maginfláció azt sugallja, hogy a lakossági fogyasztás viszonylag erõs és a kereslet által generált infláció emelkedik. 

A szakember hozzátette, továbbra is felfelé mutató kockázat lehet, hogy a bérdinamika magas volt az idei évben. Kérdés, hogy ez megjelenik-e, illetve milyen mértékben a fogyasztói árakban. 

A fogyasztói árindex továbbra is a jegybank által tolerált sáv alsó szegmensében helyezkedik el, és figyelemebe véve az eddigi kommunikációt, ez inkább azt jelenti, hogy potenciális lazításról szólnak majd a közlemények. Németh Dávid szerint a jelenlegi kilátások alapján az éves átlagos infláció 2,4 százalék körül lehet. Az év második felében az infláció gyorsulása várható, ha nem lesz további drasztikus olaj- és energiaáresés.