Meredek emelkedõn az építõipar, de rizikós lehet a további bõvülés
2017.07.14
Májusban is jelentõs bõvülést ért el az építõipar: a termelés 35,4 százalékkal nõtt, a hó végi rendelésállomány pedig 94,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az ingatlan.com kommentárja szerint a friss adatok további növekedést vetítenek elõre, ám a kapacitás- és munkaerõhiány visszafoghatja a bõvülést.

Az építõipar továbbra is jelentõs bõvülést mutat a KSH friss adatai szerint. Az ágazat termelése májusban 35,4 százalékkal nõtt éves összevetésben. Ezen belül a két alágazat, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 27,2, az egyéb építményeknél pedig 46,7 százalékos volt a növekedés. Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta, hogy várható volt az újabb jelentõs emelkedés az ágazatban. Részben a tavalyi alacsony bázis miatt, másrészt az idén sok uniós forráson alapuló beruházás indult el, ez fõként az egyéb építmények alágazatban generált növekedést. Emellett a lakásépítések is emelkedõn vannak, ami hozzájárult az épületépítéseknél látható bõvüléshez.

Az építõipari termelést a jövõben meghatározó rendelésállomány májusi 94,3 százalékos növekedése alapján az ágazatban folytatódhat a lendületes fejlõdés a szektorban. A hó végi szerzõdésállomány az egyéb építményeknél 132, az épületépítéseknél pedig 38,5 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. A szakember azt is elmondta, hogy az idei növekedés elérheti a 15-20 százalékos szintet, ez pedig évek óta az egyik legjobb eredmény lehet.

Hozzátette azt is, hogy a növekedési potenciál jelentõs a rendelésállományok alapján, de az építõipar kapacitás- és munkaerõhiánnyal küzd, azaz nem feltétlenül tudják teljesíteni a vállalkozások az igényeket. Ez pedig a késõbbiekben egyes beruházások leállítását eredményezheti. Balogh László a lakásépítésekrõl elmondta, hogy a társasház-építéssel foglalkozó cégek egyelõre csak 2019 végéig terveznek beruházásokat, mert a most érvényben lévõ szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes lakásépítési áfa, ha pedig az 2020-tól esetlegesen megszûnik, az jelentõs drágulást okozhat az új lakások piacán.