Jelentõs eltérések a hitelpiac sztárjainál
2017.07.17
Az idén nagyon jelentõs emelkedést ért el a személyi kölcsönök piaca. Az év elsõ öt hónapjában 111 milliárd forint értékben folyósítottak új személyi kölcsönöket a bankok. Ez egyrészt 48 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos idõszakában elért 75 milliárd forinthoz képest. Másrészt 2007 óta ez a legmagasabb elsõ öthavi adat - derül ki a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu friss elemzésébõl, amely szerint az idén 64 százalékkal többen érdeklõdtek a személyi kölcsönök iránt.

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje azt mondta, a személyi kölcsönök kamata és teljes hiteldíjmutatója (thm) a kedvezõbb kamatkörnyezet miatt ma már sokkal alacsonyabb, mint 5 évvel ezelõtt. A mostani kínálatban már vannak olyan személyi kölcsönök, amelyek elérhetõek egy számjegyû thm-mel, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt. Emellett a személyi kölcsönök piacát pörgeti a nettó reálbérek emelkedése, ezen keresztül a háztartások stabilabb anyagi helyzete. A személyi kölcsönök piacának élénkülése ráadásul a fogyasztás bõvülését is elõsegíti.

Három összeg, jelentõs különbségek

A BankRáció.hu elemzése három 5 éves futamidejû, de különbözõ összegû - 800 ezer, 1 millió és 1,5 millió forintos - személyi kölcsön közötti különbségeket vizsgálta 17 bank július elején érvényes ajánlata alapján. A 800 ezer forintos személyi kölcsönnél a legkedvezõbbekre alig több mint 950 ezer forintot kell visszafizetni, míg a legdrágább konstrukcióknál közel 1,4 millió is lehet a teljes számla. Az 1 millió forintos hitelösszeg esetében 1,2 millió alatt is lehet a teljes visszafizetendõ összeg a legjobb konstrukciók esetében, ezzel szemben a drágább személyi kölcsönöknél 1,7 millió fölé mehet az összeg. A 1,5 millió forintos hitelösszegnél a legolcsóbb kölcsönökre 1,8 millió forintot kell törleszteni, míg a legdrágábbaknál akár 750 ezer forinttal többet. Gergely Péter azt mondta, hogy az különbségek nagyon jelentõsek és szinte, hétrõl hétre változnak az erõs verseny miatt. “Éppen ezért fontos, hogy az igénylés elõtt alaposan felmérjük a piacot, és online hitelkalkulátorokkal keressük meg a számunkra legjobb konstrukciót, mert ezekkel több százezer forintot lehet megspórolni” - fogalmazott a szakember. Hozzátette: egy személyi kölcsön igénylése és folyósítása ma már nagyon egyszerûen és gyorsan megy, tehát nem kell attól félni, hogy jelentõs adminisztrációt jelentene, ha nem a számlavezetõ bankjától veszi fel azt valaki.

A személyi kölcsönök piacán a BankRáció.hu elemzése szerint folytatódhat az erõteljes növekedés. Ugyanakkor a hitelfelvevõk várhatóan tudatosabban választanak majd bankot, azaz a hitelfelvétel elõtt alaposan körülnéznek a konstrukciók között, ez fokozhatja a bankok közötti versenyt, ami kedvezõ lehet az igénylõk számára is.