További emelkedés a befektetési alapok vagyonában
2017.07.18
Júniusban 0,4%-os változást láthattunk a befektetési alapok vagyonában, ami 23 milliárd forintos pluszt jelent. Mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéi emelkedtek, a pesti börze pedig ebben a hónapban is felülteljesítõ volt. A devizapiacon a forint a dollárhoz képest erõsödni tudott, az euróval szemben azonban némileg gyengült - áll a BAMOSZ közleményében.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje 31 milliárdos pozitívumot mutat. Az egyes kategóriákon belül ebben a hónapban az abszolút hozamú és a vegyes alapoknál volt magas a tõkebeáramlás. A kiáramlás a megszokott képet mutatja: pénzpiaci és a hazai rövid kötvény alapok. Az elmúlt hónapban számos tõkevédett alap szûnt meg, így ennek következtében ennél a kategóriánál kiugróan magas volt a tõkekiáramlás. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 23 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékkal növekedett júniusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.024 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. Továbbra is folytatódik a trend, azaz a befektetõk a magasabb hozamot elérni képes alapokat részesítik elõnyben.

Néhány fontosabb tõkepiaci
index teljesítménye:
RMAX 0,03 %
MAX 0,31 %
BUX 1,89 %
BIX 0,24 %
MSCI DM (USD) 0,25 %
MSCI EM (USD) 0,54 %

Az euró/forint, illetve a
dollár/forint árfolyam változása
EUR/HUF 0,35 %
USD/HUF - 1,65 %

A pénzpiaci alapok vagyona 3,3%-kal csökkent júniusban. A legnagyobb visszaváltásokat a hazai likviditási alapoknál láthattuk (21 Mrd Ft). Érdemes megjegyezni, hogy a dollárövezeti likviditási és pénzpiaci alapoknál az elmúlt hónaphoz hasonlóan, már jelentõsnek mondható tõkebeáramlást láthattunk, ami megközelítette a 11 milliárd forintot.

A kötvényalapokból 4,7 milliárdnyi tõkét vontak ki a befektetõk. Ez elsõsorban a hazai rövid futamidejû kötvények ”érdeme” ahonnan 16,2 milliárdnyi tõke távozott. Mind szabad futamidejû kötvényeknél, mind a hosszú futamidejû kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat. A kötvényalapok vagyona összességében 0,3%-kal csökkent.

A vegyes alapoknál ezúttal jelentõs tõkebeáramlást könyvelhetünk el. Mintegy 24 milliárd forintnyi tõke érkezett az elmúlt hónapban. Mindhárom alkategória esetében a friss tõke dominált. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 2,6%-kal növekedett.

A részvényalapokba 6 milliárdnyi tõke érkezett. A hozamok ezen ezúttal nem tudtak javítani, de így is összességében a részvényalapok vagyona 1%-kal növekedett a hónap során.

A tõkevédett alapokból 32 milliárdnyi tõke távozott, aminek oka több alap lejárata, megszûnése. Ezt a nagyméretû tõkekiáramlást a hozamok nyilvánvalóan nem tudták korrigálni, így az vagyonváltozás mínusz 7% lett.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban 27,8 milliárdnyi friss tõke érkezett, ami a legmagasabb összeg a kategóriák között. A hozamok tulajdonképpen sem negatív, sem pozitív irányba nem befolyásolták a vagyont, ezzel együtt a vagyon nagysága 2,7%-kal növekedett. Júniusban a kategória vagyona átlépte az 1.000 milliárdos határt.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések 1,5 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezõen, így vagyonváltozás június hónapban mindösszesen mínusz 1,4% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban nagy mennyiségû friss tõke érkezett, aminek nagysága 12,8 milliárd forint volt. A hozamok és a tõkeáramlás eredõjeként a kategória vagyonváltozása 1,5% lett.

Az árupiaci alapoknál tõkebeáramlást tapasztalhattunk (3,1 Mrd). A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezõen, de a kategória vagyona így is 3,5%-kal növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban tõkebeáramlás volt tapasztalható, a vagyon nagysága pedig ennek köszönhetõen 2,3%-kal változott.