Az elhízás és a túlsúly is halálosabb, mint korábban hitték
2023.06.22

Egy új, idei kutatás szerint a túlsúlyos népességnél 22%-kal magasabb a halálozási kockázat, mint az egészséges testsúlyúaknál, míg az elhízott népességnél ez a kockázat akár közel kétszeres is lehet. A tanulmány megcáfolja azt az uralkodó nézetet, hogy a túlsúly csak szélsőséges esetekben befolyásolja a halálozást. Míg a korábbi kutatások becslései szerint az amerikai felnőttek halálozásának 2-3%-át okozta a magas BMI, a tanulmánya ennek nyolcszorosára teszi az áldozatok számát.

A korábbi kutatásokkal ellentétben a tanulmány ugyanakkor nem talált jelentős halálozási kockázatnövekedést az enyhén alultáplált kategóriában. Mindez tehát rávilágít a testtömegindex (BMI) egészségi állapot mérésére való használatának buktatóira.

Mi számít elhízásnak? És miért torzít a BMI?

A túlsúly és az elhízás meghatározása szerint a "rendellenes vagy túlzott zsírfelhalmozódás, amely károsíthatja az egészséget". A testtömegindex (BMI) - a kilogrammban kifejezett testsúly osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (kg/m2) - a felnőttek túlsúlyának és elhízásának osztályozására általánosan használt mutató. A WHO a túlsúlyosságot 25-ös vagy annál magasabb BMI-nek, az elhízást pedig 30-as vagy annál magasabb BMI-nek tekinti.

A Coloradoi Egyetem mostani tanulmánya is rámutat ugyanakkor, hogy a BMI, mint a túlsúly, illetve elhízás mérőszámaként történő használata a magasabb halálozási arány összefüggéseinek vizsgálatakor, félrevezető lehet. A BMI ugyanis nem veszi figyelembe a testösszetételbeli különbségeket vagy azt, hogy egy személy mióta túlsúlyos.

A mostani tanulmány az 1988 és 2015 közötti amerikai Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérést (NHANES) használta, 17 784 ember adatait vizsgálva, köztük 4468 halálesetét. Ebből kiderült, hogy az "egészséges" testsúlyúnak jellemzett minta teljes 20%-a a megelőző évtizedben a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába tartozott, ez mesterségesen felduzzasztotta a halálozási kockázatot az alacsony BMI-kategóriában azáltal, hogy azokat is ide sorolták, akiknek magas volt a BMI-jük, és csak nemrég fogytak le. Eközben a túlsúlyosnak jellemzettek 37%-a és az elhízott BMI-vel rendelkezők 60%-a alacsonyabb BMI-vel rendelkezett az azt megelőző évtizedben. Szintén kiderült, hogy azok, akik csak nemrégiben híztak, jobb egészségügyi profillal rendelkeztek.

Vagyis azzal, hogy a magas BMI-kategóriákba olyan embereket is bevontak, akik életük nagy részét alacsony BMI-vel töltötték, a korábbi tanulmányok véletlenül kevésbé kockázatosnak tüntették fel a magas BMI-t, mint amilyen valójában.

Amikor a számokat ezen torzítások nélkül újra összevetették, egyenes felfelé ívelő vonalat találtak, ahol az alacsony BMI-vel rendelkezők (18,5-22,5) halálozási kockázata a legalacsonyabb.