Kevesebb kárt okoztak a természeti katasztrófák 2017 elsõ felében
2017.07.19
A Munich Re adatai szerint az elõzõ év ugyanezen idõszakával összehasonlítva 40 százalékkal esett vissza a természeti katasztrófákból származó követelések értéke, és a fedezet nélküli kárérték is jelentõs csökkenést mutat 2017 elsõ felében.

A biztosítók által természeti károkra az elsõ két negyedévben kifizetett kárösszeg 19,5 milliárd dollár volt, ami csaknem 40 százalékos csökkenést jelent a 2016-os adatokkal összehasonlítva (32 milliárd dollár). Nem csupán a biztosított javakban esett kevesebb kár, a fedezet nélküli kárérték hasonlóan jól alakult, az elõzõ éves, 79 milliárd dolláros adatokkal összehasonlítva 2017 elsõ felében ez csupá 21,5 milliárd dollár. 

A legnagyobb károkat az USA-ban elõálló viharok okozták, mintegy 18,5 dollár értékben, ebbõl 13,5 milliárdra volt biztosítói fedezet. Habár az országban nem nevezhetõk szokatlannak a jégesõvel, tornádóval járó extrém idõjárási jelenségek, az idei év eddig ebben a tekintetben is rendkívülinek mondható: az elmúlt 10 év átlagánál kétszer több tornádó volt megfigyelhetõ. A legköltségesebb katasztrófa Peruban sújtott le, ahol a februári-márciusi áradások 3,1 milliárd dollár kárt okozta, ráadásul ebbõl mindössze 380 millióra volt fedezet.