Viszonylag kevés kárt okoztak az elsõ félévben a természeti katasztrófák
2014.08.21
Az idei elsõ félév természeti katasztrófái relatíve kevés kárigényt eredményeztek globálisan. A Munich Re statisztikái szerint a gazdasági veszteségek nagysága 42 milliárd dollár volt, míg a biztosított károké 17 milliárd, amely az elmúlt tíz év átlagához képest – amely rendre 95 milliárd dollár, illetve 25 milliárd dollár – jelentõsen alacsonyabb. Szerencsére a természeti katasztrófák által okozott halálesetek száma is viszonylag alacsony volt az elsõ hat hónapban. Az év második fele azonban még kellemetlen meglepetéseket tartogathat, hiszen például az El Niño egyes régiókban igen intenzív idõjárási szélsõségeket eredményezhet.

Idén júniusig mintegy 2700 ember halálát okozták természeti katasztrófák, amely jelentõsen elmarad az elmúlt 10 év, hasonló idõszakában megszokott szinttõl, szám szerint az 53 ezertõl. A károk nagysága szempontjából 490 jelentõs esemény történt, a legnagyobb gazdasági károk az USA-ban (35%) keletkeztek, melyet Európa (30%) és Ázsia (30%) követ.

A legnagyobb károkat okozó katasztrófák listáját a februári japán viharok vezetik, melyek Tokiót és Japán középsõ részét érintették a legsúlyosabban, összesen mintegy 5 milliárd dollárnyi gazdasági és több mint 2,5 milliárd dollárnyi biztosítói kárt eredményezve. A komoly, néhol egy méteres hazavás teljesen szokatlan az érintett tartományokban, Japánban, éppen ezért más országokban ritkán okoz ekkora problémát. Számos baleset történt, csarnokok és üvegházak tetõszerkezete omlott össze a sok hó alatt.

Az idei tél, a rendkívüli hideggel és a jelentõs havazással Észak-Amerikában is komoly veszteségeket okozott. A hóviharok összesen 3,4 milliárd dollárnyi kárt okoztak, ezen belül a január eleji mintegy 2,5 milliárdot, melybõl 1,7 milliárd volt biztosítva. A kemény tél a vállalkozásokat sem hagyta érintetlenül, sok helyen a termelést is le kellett állítani. A január végi hóvihar, amely mindössze néhány centiméteres havat eredményezet, szinte teljesen lebénította Atlanta városát, járhatatlanná téve az autópályákat. A város nem rendelkezett az utak takarításához szükséges gépekkel, mivel egyáltalán nem megszokott ezen a környéken az ilyen idõjárás.

A Munich Re szerint az idei tél idõjárási szélsõségei – rendkívül kemény tél Észak-Amerikában és Ázsiában, és az igen enyhe tél Európa nagy részén - között összefüggés figyelhetõ meg az északi félteke esetében, méghozzá egy igen jelentõs és hosszú ideig kanyargó jet stream miatt. A tudósok körében még mindig heves vita zajlik arról, hogy ezek a meteorológiai jelenségek összefüggésben állnak-e a klímaváltozással, és gyakoribbak lesznek-e a jövõben.

Sajnos az igen enyhe európai télnek is megvoltak az árnyoldalai: Angliában például súlyos áradásokat okoztak egészen februárig. Mivel a károk elsõsorban vidéki területeken jelentkeztek, az összes gazdasági veszteség relatíve alacsony, 1,3 milliárd dollár maradt, melynek nagy része, 1,1 milliárd dollár biztosított volt.

Májusban Kelet-Európában igen jelentõs gazdasági károkat okozott az árvíz. Egyáltalán nem szokatlan ugyan errefelé a heves tavaszi esõzés, azonban az Yvette-ciklon abnormálisan erõs és tartós esõzéseket eredményezett. Sok helyen a lehullott csapadék mennyisége minden rekordot megdöntött a több mint 100 éve vezetett statisztikák szerint. A Száva, a Bosna és a Duna áradása mintegy 4 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okozott az érintett országokban, ezzel a második legdrágább katasztrófának számított az idei elsõ félévben. Ugyanakkor a relatíve alacsony biztosítási penetráció miatt a biztosítókat érintõ károk nagysága nem volt túl magas.

Ezzel szemben a Nyugat-Németországon végigsöprõ június eleji szélvihar és jégverés igen komoly veszteségeket okozott a biztosítóknak, különösen Düsseldorf környékén. Összességében mintegy 890 millió dollárnyi biztosítói kár keletkezett, a gazdasági károk pedig 1,2 milliárdra rúgtak. Ugyanez a front elõtte Franciaországon és Belgiumon is végighaladt, így az összes országot egybevéve 3,1 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okozott, amelybõl 2,5 milliárdot fedeztek biztosítások.

A május-július között tetõzõ tornádó-szezon az USA-ban eddig átlag alattinak bizonyult. Az USA meteorológiai központja, a NOAA összesen 721 tornádót számolt június végéig, szemben a 2005-2013 között mért 1026-os átlaggal.

Az év hátralevõ részében azonban várhatóan egyre nagyobb hatást fog gyakorolni az El Nino. A jelenség a Csendes-óceán trópusi térségében a vízfelszín hõmérsékletének természetes módon végbemenõ, állandó, de rendszertelen oszcillációjának meleg fázisaként írható le. Ez az oszcilláció összekapcsolódik a légköri folyamatokkal, és ezért rendszerint az ENSO - El Nino and Southern Oscillation (El Nino és Déli Oszcilláció) - kifejezés a használatos. Az El Nino és testvére, a La Nina a déli oszcilláció extrém szakaszában történik, az elõzõ a Csendes-óceán keleti vízfelszínének melegedésére, míg utóbbi a hûlésére utal, amely a világ számos részén hatással van az idõjárásra. Jelenleg azt jósolják, hogy õsszel csak közepes erõsségû El Nino-ra kell számítani.

A hurrikánok száma az El Nino fázisokban általában csökken, a Csendes-óceán észak-nyugati részén ugyanakkor a tájfunok száma emelkedik, a tornádók száma szintén nõ az USA-ban. Ezek a jelenségek a veszteségek földrajzi eloszlását befolyásolják. A Munich Re adatbázisai szerint minél erõsebb az El Nino, annál valószínûbb, hogy a következõ évben lesz El Nina, amikor a hurrikánok száma és intenzitása általában emelkedik.