Ezekkel az árakkal indul a roham az albérletekért
2017.07.25
A héten ismertetik a felsõoktatási ponthatárokat, amely lényegében az albérletszezon kezdetét is jelenti - derül ki az ingatlan.com elemzésébõl, amely bemutatja, hogy a magánszemélyek az albérletszezon kezdetén - július közepén - mennyiért hirdették a kiadó lakásaikat Budapesten és a legnagyobb egyetemvárosokban Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje azt mondta, hogy a kínálat alakulásából is látható, hogy a lakástulajdonosok készültek a szezonra: Budapesten a kiadó lakások kínálata július közepén az egyik hétrõl a másikra 5 százalékkal nõtt, így július végén már több mint 2500 lakás volt a kínálatban. A szakértõ szerint a kínálat bõvülésére nagy szükség van, mert a ponthatárok kihirdetésének másnapján elindul a roham a kiadó lakásokért. „Az oktatási intézmények közelében található és legjobb áron kínált lakások órákon belül bérlõre találnak. Azok a diákok, akik késõn kapcsolnak már csak drágább vagy a kevésbé népszerû helyeken található ingatlanok közül tudnak válogatni.” – fogalmazott Balogh László.

A fõvárosban az átlagos havi bérleti díj 150 ezer forint a kínálati piacon, ez a legfrissebb adat, azaz innen rajtol az albérletszezon. “Budapesten belül továbbra is vannak jelentõs eltérések. A budai kerületek közül az I-ben 193 ezer forint az átlagos bérleti díj, a II. kerületben 180 ezer forint, míg a V. kerület a legdrágább a 228 ezres átlaggal. Az egyetemekhez közel lévõ IX. vagy XI. kerületi lakásoknál az átlagos bérleti díj egyaránt 145 ezer forint, de a külsõ kerületekben, például a XXI. kerületben, Csepelen csak 90 ezer forint az átlag az ingatlan.com elemzése szerint.

Szegeden az átlagos albérletár havi 90 ezer forint. Pécsen a lakást kiadók átlagosan 82 ezer forintot kérnek egy hónapra. Gyõrben 99 ezer forint volt az átlag július közepén, míg Debrecenben 84 ezer forintot tett ki. Miskolc olcsóbb, ott 68 ezer forintért lehet bérelni lakást. Balogh László azt mondta, hogy mind a téglaépítésû, mind a panelek iránt jelentõs ebben az idõszakban. A diákok egy része pedig a nagy - akár 100-150 négyzetméteres 3-4 szobás - alapterületû lakást keres, amelynek magasabb bérleti és fenntartási díját többen fizetik.

Az ingatlan.com elemzése rámutat arra, hogy bár a július végétõl augusztus végéig tartó albérletszezonban emelkedtek az árak, de a rohamot követõ 6-9 hónapban az albérletárak néhány ezer forinttal akár mérséklõdhetnek is. Az árakat ugyanis meghatározza a kiadó lakások száma: tavaly július-augusztusban például több mint 1000 lakással nõtt a kiadó lakások kínálata Budapesten, ami az átlagos bérleti díjakat 140 ezerrõl 130 ezer forintra mérsékelte. Ez a forgatókönyv pedig a szezon lecsengése után, azaz õsszel ismét megvalósulhat.