Csúcsot döntött tavaly a globális alulbiztosítottság
2023.06.26

A Swiss Re friss jelentése szerint a természeti katasztrófák, a mezőgazdasági, a halálozási és az egészségbiztosítások globális védelmi résének megszüntetéséhez évente 1800 milliárd dollár biztosítási díjbevételre lenne szükség.

Az ellenálló képesség, a reziliencia a Swiss Re definíciója szerint azt mutatja meg, hogy egy gazdaság, vállalkozás vagy háztartás mennyire képes ellenállni egy váratlan pénzügyi sokknak, például egy természeti katasztrófának vagy a családfenntartó halálának. A makrogazdasági rugalmassági index-szel azt mérik, hogy egy gazdaság milyen mértékben képes ellenállni egy olyan sokknak, mint például egy recesszió. A biztosítási rugalmassági indexeik pedig azt mérik, hogy a biztosítások hogyan járulnak hozzá a háztartások és a vállalkozások pénzügyi stabilitásának fenntartásához az életet, az egészséget és a vagyont érintő legfontosabb kockázatok átvállalásával vagy elnyelésével. A védelmi rés a kockázat teljes mérsékléséhez szükséges erőforrások biztosítással nem fedezett vagy nem védett része.

A viszontbiztosító megállapította, hogy a védelmi rés az elmúlt öt évben összesen 20%-kal nőtt, ami a gazdasági növekedésből és az infláció hatásaiból eredő megnövekedett keresletet tükrözi.

A jelentés szerint a rekordmagas védelmi rés ellenére a társadalomnak a váratlan pénzügyi sokkok elviselésére való képessége az elmúlt 10 évben javult, mivel a természeti katasztrófák, a mezőgazdaság, a halálozás és az egészségügy globális kockázatainak 57%-át fedezi ma már biztosítás.

2022-ben a globális kockázatok mintegy 43%-a nem volt védve olyan eszközökkel, mint a biztosítás, ami javulást jelent az egy évtizeddel ezelőtti 46%-hoz képest.

Jerome Haegeli, a Swiss Re vezető közgazdásza így nyilatkozott: "Tektonikus változásokat láttunk a gazdaságpolitikában világszerte, ahogy a kormányok reagáltak a háborúra, a világjárványra és a növekvő inflációra. A bizonytalanság és a változékonyság ellenére a biztosítások erősebb szerepet játszanak, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az ellenálló képesség azonban 15%-kal gyengébb, mint a globális pénzügyi válság előtt, és a kockázat is megemelkedett. Várakozásaink szerint 2023-ban alig javul a makrogazdasági ellenálló képesség."

A biztosítás segít az embereknek elviselni a pénzügyi sokkhatásokat, amikor azok bekövetkeznek. Az ellenálló képesség kiépítéséhez azonban az alkalmazkodási és enyhítési intézkedésekbe való beruházásokra is szükség van, hogy a veszteségeket már eleve csökkenteni lehessen – véli a Swiss Re közgazdásza. Több beruházásra van szükség ezen a területen. Például az ellenálló képességgel kapcsolatos kötvények kifejlesztése új tőkeforrásokat vonzhat, miközben gazdasági előnyöket is biztosít.

A Swiss Re jelentése megállapította, hogy a természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség 2022-ben is alacsony marad, a globális kitettségek 76%-a biztosítatlan. A cég szerint a jövőben további 368 milliárd dollárnyi biztosítási díjbevételre lenne szükség a hiány fedezéséhez.

Eközben az általános egészségügyi ellenálló képesség 2022-ben javult, a védelmi szükségletek 78,3%-át fedezi biztosítás, ami a 2021-es 77,5%-hoz képest növekedést jelent. A változás hátterében a feltörekvő ázsiai piacok állnak, ahol az elmúlt öt évben javultak az egészségügyi normák. A fennmaradó egészségvédelmi rés 889 milliárd dollár biztosítási díjbevételszükségletben fejezhető ki.

A halálozással kapcsolatos védelmi rés - a családok pénzügyi szükségleteinek teljes fedezéséhez szükséges biztosítások tekintetében, ha a családfenntartó elhunyt - 2022-ben enyhén, 43,4%-ra nőtt. A Swiss Re szerint ez minden idők legmagasabb, 406 milliárd dollárnyi díjegyenértéknek felel meg. A növekedés hátterében az infláció, a béremelések és a gyengébb pénzügyi piacok állnak.