A Világbank a katasztrófák elleni biztosítási megoldásokra építene
2023.06.23

A Világbank-csoport közölte, hogy a már rendelkezésre álló katasztrófa-biztosítási megoldásokra, például a katasztrófakötvényekre kíván építeni annak érdekében, hogy a tagországok számára az eladósodás nélküli katasztrófakockázati finanszírozáshoz való hozzáférés lehetővé váljon.

A Világbank egy új és átfogó, a természeti katasztrófák által sújtott országok támogatására összpontosító eszköztárat jelentett be, melyen belül a katasztrófakötvényeket mint a fejlesztés és bővítés egyik területét emelte ki, ami lehetővé tenné a tagok számára, hogy hatékony biztosítási tőkeforrásokhoz jussanak a katasztrófakockázat megosztása és -finanszírozása céljából.

Az új globális pénzügyi paktumról szóló tegnapi csúcstalálkozón Ajay Banga, a Világbank-csoport elnöke kiemelte azokat a területeket, amelyekre a katasztrófákra való felkészültség, a katasztrófákra való reagálás és a helyreállítás javítása érdekében a hangsúlyt fektetik.

Ezek közé tartoznak: (1) az adósságtörlesztés szüneteltetése; (2) a finanszírozás átirányítása; (3) a válságra való felkészülés és a finanszírozás összekapcsolása; (4); a fejlesztési projektek támogatása a magánszektor támogatásával, és (5) fokozott katasztrófabiztosítás kiépítése adósság nélkül.

Az első területhez kapcsolódóan a Világbank-csoport az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó adósságzáradékokat fog bevezetni. Ezek a záradékok válság vagy katasztrófa esetén lehetővé teszik az adósságtörlesztés szüneteltetését a legveszélyeztetettebb országok számára.

A második eszköz lehetővé teszi, hogy az országok rugalmasabban használhassák fel a finanszírozási forrásaikat, és így gyorsan átirányíthatják pénzeszközeik egy részét a vészhelyzetekre való reagálásra.

A harmadikkal a Világbank segíteni kívánja a kormányokat abban, hogy jobb válságkezelési rendszereket és folyamatokat építsenek ki, továbbá szakértelmet és elemzési támogatást nyújt, valamint olyan gyorsan folyósítható finanszírozást hoz létre, amely válság idején rendelkezésre áll.

A negyedik kezdeményezés új típusú biztosítási termékek nyújtására összpontosít, amelyek a fejlesztési projektek támogatására használhatók, hogy a munka gyorsan újraindulhasson. Ezzel a negyedik elemmel kapcsolatban a Világbank a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökségén keresztül már együttműködik a biztosítási és viszontbiztosítási iparággal egy innovatív parametrikus biztosítási termék létrehozásán.

A Nemzetközi Pénzügyi Társaság a magánszektor által vezetett válságkezelési megoldást dolgozott ki, hogy segítse a pénzintézeteket az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófák hatásainak kezelésében.

Végül az ötödik eszköz a katasztrófa-kötvények. A Világbank célja, hogy olyan továbbfejlesztett katasztrófabiztosítási termékeket hozzon létre, amelyek az országok adósságterheinek növelése nélkül biztosíthatnak forrásokat. Annak érdekében, hogy ezek a termékek megfizethetővé váljanak az alacsonyabb jövedelmű országok számára, együttműködést terveznek az adományozókkal a díjtámogatást lehetővé tevő alapok létrehozására.

A katasztrófakötvények költségei időnként visszafogták alkalmazásukat, így a tagországoknak a díjfinanszírozás terén nyújtott bármilyen támogatás segíthet a katasztrófakötvények felhasználásának növelésében a Világbank támogatásával.

Ezek az intézkedések várhatóan dollármilliárdokat tesznek elérhetővé a katasztrófák bekövetkezése után a válságkezelésre.