Ellenszélben működnek a globális nem-életbiztosítók a Fitch szerint
2023.06.29

A Fitch Ratings második félévre vonatkozó globális biztosítási prognózisa szerint a nem-életbiztosítók számára több ellenszél várható, mivel az infláció és a kárigények normalizálódása nyomást gyakorol a biztosítási árakra néhány kulcsfontosságú piacon.

A hitelminősítő szerint a globális biztosítási kilátások továbbra is semlegesek, míg több kulcsfontosságú fejlett piacon a nem-életbiztosítási ágazatban a romlás irányába mutatnak. A Fitch megállapította, hogy a nem-életbiztosítási ágazatok nagyobb kihívásokkal néznek szembe, mivel "a díjak nem növekedhetnek eléggé ahhoz, hogy ellensúlyozzák az inflációs költségnyomást, miközben a káresemények gyakoriságának normalizálódása nyomást gyakorol a bevételekre".

A Fitch szerint az, hogy a nem-életbiztosítók milyen mértékben tudják átárazni a termékeiket, kulcsfontosságú inflációs nyomás mérséklésében.

A magasabb befektetési hozamok támogatják az életbiztosítók bevételeit, ugyanakkor a hitelköltségeket és a visszavásárlási kockázatot is növelik – figyelmeztet a Fitch.