Donald Trump cselekvésre bíztatja a republikánus szenátorokat az egészségbiztosítás ügyében
2017.08.01
Donald Trump amerikai elnök vasárnap Twitter-bejegyzésben buzdította cselekvésre a republikánus szenátorokat az egészségbiztosítás ügyében, miután a washingtoni szenátusban a héten többször elbukott az elõzõ, demokrata párti kormány által kiépített egészségbiztosítási rendszer, az Obamacare visszavonásáról és annak új egészségbiztosítási törvénnyel való felváltásáról szóló szavazás. (MTI)

A szenátusban szerdán kétszer bukott el az Obamacare visszavonásáról tartott szavazás. Pénteken ismét szavaztak - ezúttal már nem a teljes Obamacare, hanem annak egyes részei visszavonásáról -, de ez a voksolás sem járt eredménnyel.

Az Obamacare visszavonása a januárban hivatalba lépett Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt. Donald Trump vasárnapi Twitter-bejegyzésében azt írta: "Republikánus szenátorok, ne adjátok fel. Rajtatok a világ szeme: vonjátok vissza és szavazzátok meg az újat". Az amerikai elnöknek a hétvégén ez volt a második Twitter-bejegyzése, amelyben a régi egészségbiztosítási törvény visszavonását és új törvény elfogadását sürgette.

A szokásos vasárnapi televíziós vitamûsorokban kormányzatának két tagja is foglalkozott az egészségbiztosítással. Tom Price, az egészségügy és emberi erõforrások minisztere az ABC televízió Ez a hét címû mûsorában leszögezte: megérti az amerikaiak felháborodását a törvény legalább részleges visszavonásának pénteki szenátusi kudarca miatt, mert "az Obamacare kártékony ". Viszont a minisztérium kénytelen változatlanul az Obamacare elõírásait betartani, hiszen ez az érvényes törvény - fogalmazott. Az NBC televízió Találkozz a sajtóval címû mûsorában azonban leszögezte: tervezi a törvény végrehajtásához rendelt 1400 szabályozás felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy megakadályozza a biztosítási költségek további emelkedését. A Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mike Mulvaney a CNN hírtelevízióban azt hangsúlyozta: a Fehér Ház politikája nem változott, s a törvényhozásban mindaddig nem kerülhet sor más ügyek megtárgyalására és voksolásra, amíg az egészségbiztosítási törvény ügyében nem jutnak dûlõre a törvényhozók. A szenátus republikánus frakciójának vezetõje, Mitch McConnell kijelentésére utalva, miszerint a szenátoroknak tovább kell lépniük és más törvényjavaslattal kell foglalkozniuk, Mulvaney leszögezte: a legjobb lenne, ha a szenátorok egyelõre nem mennének szabadságra és továbbra is az egészségbiztosítási törvényre összpontosítanának. A költségvetési igazgató hozzátette: Trump elnök republikánus szenátorokhoz címzett felszólítása "egyszerûen az emberek hangulatát tükrözi". Mulvaney megismételte az egészségügyi miniszter álláspontját: az Obamacare kudarcos és károkat okoz az embereknek. Különben is, a republikánusok hét éven keresztül azt ígérték, hogy visszavonják ezt a törvényt, így most nem hátrálhatnak meg - fogalmazott Mike Mulvaney és hozzátette: a szenátoroknak "maradniuk kell, dolgozniuk kell és valamit el kell fogadniuk". A képviselõház politikusai hétfõtõl már szokásos nyári szabadságukat töltik, a szenátus tagjai azonban még két hétig folytatják a munkát.