Döntött az alkotmánybíróság a MÁV biztosító károsultjainak ügyében
2012.02.03
Az Alkotmánybíróság (Ab) felszólította az Országgyûlést, hogy június 30-áig jogszabályban rendezze a MÁV Általános Biztosító Egyesület károsultjainak ügyét – olvasható az ATV oldalán. Az Ab szerint a biztosítottak alapos okkal számíthattak arra, hogy a károkat nem nekik, hanem a biztosítónak kell megtérítenie.

2008 nyarán ment csõdbe a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ABE ). Több mint 7 ezer ember kötött szerzõdést a céggel, de amikor tömegesen jelentkeztek a kárigények, a MÁV ABE nem tudott tovább szolgáltatni.

A társaság csõdje után a kárigények megmaradtak, így az okozott károkat a biztosító ügyfeleinek saját zsebbõl kell kifizetni. Már többször elõfordult, hogy a károsultak perre vitték az ilyen ügyeket, és a bíróság több esetben fizetésre kötelezte a MÁV biztosító ügyfeleit.

Az egyik érdekvédõ egyesület az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, amely végül nekik adott igazat. „Alkotmányossági mulasztás történt, ezért az (Ab) kötelezte az országgyûlést, hogy ez év július 30-áig alkosson olyan törvényt, amellyel ezt az áldatlan állapotot feloldja” – közölte az ATV Híradóval Pintér György, az Indra Egyesület elnöke. Az Indra szerint a teljes kártalanításhoz a Magyar Biztosítók Szövetsége által létrehozott kártalanítási alapban felhalmozott pénzt lehetne felhasználni.