Titkos vásárlókkal tesztelik a biztosítókat több uniós tagállamban
2023.06.30

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) felügyeleti tanácsa megállapodott abban, hogy az EIOPA koordinálja az első közös, 8 tagállamban végzett, biztosítási értékesítésre vonatkozó tesztvásárlási gyakorlatot. A gyakorlat az EIOPA és tagjai által kidolgozott közös módszertant és kritériumokat követi majd. A próbavásárlás eredményei 2024 első felében állnak majd rendelkezésre.

A próbavásárlás (mystery shopping) olyan technika, amelynek során kiképzett próbavásárlók lépnek fel potenciális vásárlóként, jellemzően a forgalmazók telephelyeinek fizikai felkeresésével, de történhet digitális csatornákon, telefonhívásokon vagy hasonló módszereken keresztül is.

A titkos vásárlók úgy viselkednek, mint bármely potenciális vásárló (például információt kérnek a termékről, tanácsot kérnek, elmagyarázzák helyzetüket). Eközben részletes információkat gyűjtenek arról, hogy a szolgáltatók vagy forgalmazók hogyan értékesítik a termékeket és szolgáltatásokat a fogyasztóknak, majd a strukturált, részletes és szisztematikus módon összehasonlítható és statisztikailag releváns megfigyelésekről beszámolnak a megbízó, jelen esetben a felügyeleti hatóságok felé.