27,2 százalékkal emelkedett az építõipari termelés volumene júniusban
2017.08.10
Júniusban az építõipari termelés volumene 27,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist, az épületek építéséé 26,1, az egyéb építményeké 29,6 százalékkal emelkedett - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

Az elõzõ hónaphoz képest az építõipar termelése 1,1 százalékkal nõtt a júniusban a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján. Az év elsõ fél évében az építõipari termelés volumene 27,0 százalékkal bõvült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A két építményfõcsoport közül az épületek építésének növekedése júniusban is elsõsorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az út- és vasútépítési munkák miatt bõvült - közölte a KSH.

Az építõipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 17,8, az egyéb építményeké 29,1, a speciális szaképítésé 33,4 százalékkal nõtt. A megkötött új szerzõdések volumene az elõzõ évihez képest 39,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdéseké 26,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 47,9 százalékkal. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés útépítésekre, illetve vasútfejlesztésre kötött szerzõdések eredménye.

Az építõipari vállalkozások hó végi szerzõdésállományának volumene június végén 94,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerzõdések volumene 41,0, az egyéb építményeké 126,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A második negyedévben az építõipar termelõi árai 4,6 százalékkal emelkedtek az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az építõipar ágazatain belül az épületek építésében 7,8, az egyéb építmények építésénél 2,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 4,5 százalékkal nõttek az árak az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Az elõzõ negyedévinél az építõipar árai 1,4 százalékkal magasabbak voltak.