Verisk szerint az olasz károk csupán 45%-a biztosított az áradások ellen
2023.08.04

Egy friss jelentés a Verisk adatelemző szolgáltatótól rámutat arra, hogy a májusi olaszországi áradások által okozott károk csak kis részét fedezi a biztosítás. Ennek oka, hogy az olasz biztosítási piacon a legtöbb kockázatot nem tartalmazza az árvízfedezet.

Az árvizek Olaszország északkeleti régiójában, különösen Emilia-Romagna régióban okoztak károkat a május 1-3. és 16-17. közötti két súlyos esőzés következtében, amikor is körülbelül 5000 embernek kellett elhagynia otthonát, és legalább öt ember életét vesztette.

Az olaszországi katasztrofális árvizek több millió euróba kerülnek a viszontbiztosítási ágazatnak. A helyi hatóságok több milliárd euró gazdasági kárt prognosztizálnak a katasztrófa miatt, míg a biztosítási szektor csak kisebb részben vállalja a költségeket az árvízfedezetek hiánya miatt - nyilatkozta az Aon.

Az érintett területeken még egy hónappal később is folynak a takarítási és helyreállítási munkálatok. A Verisk által készített olaszországi árvízi modell szerint a régióban mintegy 70 folyammérőből közel 20 érte el vagy haladta meg a százéves visszatérési időszak vízszintjét.

A történelmi szintet elérő csúcsárhullámok Emilia-Romagna nagy területére terjedtek ki, és olyan tartományokat érintettek, mint Bologna, Forlì-Cesena, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia és Rimini.

Az áradások következtében több mint 400 földcsuszamlás is bekövetkezett, köztük mintegy 100 Forli-Cesenában, 90 Ravennában, 40 Bolognában, 25 Modenában, 15 Reggio Emiliában és több mint tíz Riminiben. Elemzők megjegyzik, hogy Emilia-Romagna régió Olaszország egyik legveszélyeztetettebb árvízveszélyes területe. Ugyanakkor a Verisk jelentése azt mutatja, hogy az olasz biztosítási piacon a kockázatok túlnyomó része nem nyújt fedezetet az árvizekre.

Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria és Csehország is tapasztalt áradást, amely víz alá került épületeket, áramkimaradásokat és kisebb anyagi károkat eredményezett.

https://beinsure.com/news/damage-insured-assets-floods-italy/