Közel 2,5 milliárd forint nyereség a CIG Pannóniánál az elsõ félévben
2017.08.22
Lezárult a nemrégiben felvásárolt biztosítók beolvasztásának jogi folyamata, és tovább javultak az értékesítési számok, így a CIG Pannónia csoport 2,484 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el, a biztosítási díjbevétel pedig közel 50 százalékkal magasabb, mint a tavalyi elsõ félévben – áll a biztosító nemzetközi számviteli szabályok szerint készített második negyedéves gyorsjelentésében.

A CIG Pannónia Csoport a mai napon közzétette a nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált, nem auditált jelentését a második negyedéves pénzügyi adatokkal. Az elmúlt hat hónapban jelentõs változások történtek a magyar tulajdonú biztosító csoport életében. Az áprilisi közgyûlés döntéseinek értelmében lezárult a Pannónia Biztosítók beolvasztása. A szükséges felügyeleti jóváhagyások után június 30-án a tavaly a bajor tulajdonostól megvásárolt két biztosító beolvadt a CIG Pannónia Csoport élet-, illetve vagyonbiztosítójába.

A CIG Pannónia üzleti stratégiájának megfelelõen profiltisztításba kezdett, mivel kizárólag azokra a réspiacokra fókuszál, ahol versenyképes termékeket tud fejleszteni, és azokat megfelelõ hatékonysággal tudja értékesíteni. A közgyûlési döntéseknek megfelelõen a felvásárlás során a CIG Pannóniához került kötelezõ gépjármûfelelõsségi, illetve lakásbiztosítási állományt az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt-re ruházták át, amely – a szükséges engedély megszerzése után – július 1-jén a terveknek megfelelõen le is zajlott.

A profiltisztítás mellett, a jogi beolvadással párhuzamosan megkezdõdött az informatikai rendszerek cseréje és a szerzõdések migrációjának elõkészítése a CIG Pannónia által használt nyilvántartó rendszerekbe. Ennek elsõ lépéseként a nem-élet biztosítások kárrendezése május 1-tõl a CIG Pannónia rendszereiben történik. 2017. július 1-gyel az általános biztosítások szerzõdéses állományának migrációja megtörtént a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. (továbbiakban EMABIT) által használt informatikai rendszerekbe. Az IT migrációval párhuzamosan folyik a mûködés és az operáció összehangolása, az egyes területek összevonása.

Stratégiai döntés született arról, hogy az EMABIT visszatér a lakossági casco üzletágba, amelyhez jó alapot teremtett a felvásárolt vagyonbiztosító beolvadásával átvett lakossági casco portfolió. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. április 11-én stratégiai együttmûködési megállapodást kötött az MKB Bank Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a két társaság hosszú távon együttmûködik, és ennek keretében az MKB fiókhálózatában megkezdték a CIG Pannónia nyugdíj- és életbiztosításainak értékesítését, a CIG Pannónia biztosítási képviselõi pedig az MKB Bank termékeit is kínálják ügyfeleiknek. Az MKB Bank és a CIG Pannónia stratégiai megállapodásával tovább erõsödik a két társaság közötti, már eddig is szoros, kölcsönös elõnyökkel járó együttmûködés.

Így a második negyedéves gyorsjelentés számai már mindezeket a jelentõs változásokat is tükrözik. A CIG Pannónia 2017. második negyedévében 2,484 milliárd forint nyereséget ért el, teljes átfogó jövedelme pedig 2,425 milliárd forint nyereség. A társaság tulajdonosainak egy részvényre jutó eredménye 40,2 Ft/db az elsõ félévben. A kimagasló eredményre jelentõs egyszeri hatással volt az akvizíció következményeként elszámolt úgynevezett „badwill” és az üzleti kombináció függõ költség-átértékelésének összesen 3,197 milliárd forintos nyeresége, illetve az értékesítésre tartott eszközök vesztesége 399 millió forint értékben. Ugyanakkor már most fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a felvásárolt biztosítók portfoliójának eredménye csökkentheti a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. 2017-es évi várható eredményét.
A cégcsoport biztosítási díjai 2017. elsõ félévében elérték a 12,602 milliárd forintot, amely az elõzõ év azonos idõszakához képest 50 százalékos növekedés. Ágazati összetételben a nem-életbiztosítási szegmens 74 százalékos IFRS szerinti díjbevétel növekedést mutat, míg az életbiztosítási szegmens IFRS szerinti díjbevételei 38 százalékkal növekedtek 2016 elsõ félévéhez képest. 

Az életbiztosítási üzletágban a saját hálózat teljesítménye tovább javult: a 2016 elsõ féléves új szerzés 111 százalékát érte. De kimagaslóan teljesített a brókeri csatorna is, amelynek teljesítménye a tavalyi évhez képest 148 százalékkal magasabb, míg a banki csatorna – az akvizícióknak köszönhetõen - köszönhetõen közel 21-szeresére növekedett. Összességében az elsõ féléves életbiztosítási új szerzés 1,425 milliárd forint, 173 százaléka az elõzõ év elsõ félévi eredményének. A nem-élet szegmensben még ezt is túlszárnyalta: az új szerzés 203 százalékkal növekedett 2016 elsõ hat hónapjához képest. 

A CIG Pannónia erõs és stabil pénzügyi helyzetét a felvásárlásokon túl az is mutatja, hogy a társaság saját tõkéje 80 százalékkal nõtt egy év alatt, és elérte a 6,396 milliárd forintot. Továbbá a Szolvencia II szerinti konszolidált tõkemegfelelés 2017 elsõ negyedévének végén 227 százalék volt, tehát jelentõsen meghaladta a Felügyelet által elvárt - 50 százalékos volatilitási puffert is tartalmazó - 150 százalékos szintet.