700 millió euróba kerültek eddig a heves tüntetések Franciaországban
2023.08.01

Franciaországi zavargások, több mint 13 000 biztosítási kárigénnyel jártak. Az eddig bejelentett kárigények összesen 700 millió eurót tettek ki.

A zavargások egy fiatal fiú halála miatt törtek ki, akit igazoltatás közben lőtt agyon egy rendőr. Az események arra is rávilágítanak, hogy a jobboldal és a szélsőjobboldal közötti szakadék egyre kisebb, és ez a tendencia nemcsak Franciaországra, hanem számos európai demokráciára is hatással van. Ezeknek a jelenségeknek mélyreható következményei lehetnek a jövő évi európai parlamenti választásokra nézve.

A France Assureurs szerint a városi erőszakot követően bejelentett károk költsége már most több mint háromszorosa a 2005-ös őszi négyhetes zavargások által okozott károknak. A kárigények jellege is jelentősen eltér a 2005-ös eseményekétől. Míg akkor a gépjárműkárok és tűzesetek tették ki a kárigények 82%-át, és az összes költség 204 millió euró volt, most sokkal nagyobb arányban érintették az ingatlanokat és más területeket, ami miatt a károk költsége jóval magasabb lett.

Az erőszak kitörése után mindössze 5 nappal már érkeztek az első kárigények, melyek főként a járművekben keletkezett károkra vonatkoztak. A zavargások következtében keletkezett teljes költség 55%-át a szakmai tulajdonra vonatkozó biztosítási kárigények teszik ki, míg a fennmaradó 35%-ot az önkormányzati tulajdonra vonatkozó kárigények képezik. 

https://beinsure.com/news/riots-france-hits-e700mn-insurance-loss/