Nagy Britannia lassan valóban megérzi a Brexit tényleges hatását
2017.08.25
A múlt évi referendumot követõ elhúzódó idõszakot sokáig a viszonylag stabil, komoly aggodalomra okot nem adó gazdasági mutatók jellemezték. Azóta azonban egyre inkább arra utalnak a jelek, hogy komoly lassulásra kell számítani, már a kilépést megelõzõen is.

A potenciális lassulásnak számos összetevõje van, a költõzõ vállalatoktól kezdve az ugyancsak mástól boldogulást keresõ EUs, de nem brit állampolgár munkavállalókon át a dráguló import-export árakkal küzdõ cégekig, hogy csak a legkézenfekvõbb példákat említsük. Augusztus közepe óta a kormány rengeteg jövõre vonatkozó tervet, lehetséges forgatókönyvet jelentett be, de a jelek szerint ez roppant keveseket gyõzött meg. A font augusztus közepe óta 1,4 százalékot gyengült, amit ugyan nem lehet közvetlenül a bejelentések rovására írni, de az is biztos hogy nem tettek jót a brit devizával szembeni bizalomnak.

A gyengülés oka sokkal inkább a Brexit bejelentést követõ változásokban keresendõk, amik mostanra kezdték érdemben kifejteni hatásukat. A gyáripari megrendelések stagnálása arra utal, hogy sem a gyengébb font, sem a nemzetközi kereskedelem élénkülésének pozitív hatásait nem sikerült kihasználni. Ezzel párhuzamosan a fogyasztói költések növekedése is két és féléves mélypontra került, az elõzõ negyedévhez képest alig 0,1 százlékot tudott nõni. Az üzleti befektetések is stagnálnak, ahogy a cégek kivárásra játszanak a bizonytalan körülmények közepette, ráadásul a brit gazdaság egyik húzóágazatának számító élelmiszer alapanyag termelésben is riasztó állapotok kezdenek eluralkodni, mivel ez a szegmens hagyományosan az EU-ból érkezõ vendégmunkásokra épít, akik közül már most, a Brexit realizálódását megelõzõen rengetegen elköltöztek.